Magazin

Predlog da se srpski soj nazove „Dušan Silni“

dusan-silni-srpski-soj

Pre pet meseci, gostujući u jutarnjem programu na televiziji N1, virusološkinja Ana Banko rekla je da je realna mogućnost da se, s obzirom na veliki broj mutacija koronavirusa, pojavi i srpski soj.

Naravno, Srbi ne bi bili to što jesu da nisu počeli da izmišljaju nazive novog soja, pa se tako jedan dosetljivi i crnom humoru naklonjen korisnik Fejsbuka ludo zabavio o ovom jadu.

„Ako nastane srpski soj treba ga dočekati kako to nama dolikuje i dati mu ime po nekom velikanu, a la Dušan Silni, samo zbog naslova u medijima koji bi usledili kada se bude širio:

„Dušan Silni hara Bugarskom“, „Zagreb u panici, Dušan Silni pred vratima!“, „Turcima propala sezona, Dušan Silni im došao glave!“, „Brisel poručuje – NEMAMO LEK za Dušana Silnog“

dusan-silni

Ovaj neimenovani srpski Fejsbuk junak pobrao je salve odobravanja ali i izazvao gomilu duhovitih i ništa manje inspirativnih komentara:

„Samo VRAČARSKI soj priznajem kao legitiman.“, prokomentarisao je jedan od korisnika Fejsbuka, očito stanovnik Vračara (poznatijeg po obeležju na mrežama kao historical), navijajući da srpski soj ima zaštićeno geografsko, istorijsko poreklo – Vračar Historical Soj.

Mnogo njih se, doduše bunilo zbog termina „virusološkinja“ korišćenog u tekstu, smatrajući da je „teška glupost“ insistirati na formalnoj (semantičkoj, ne i faktičkoj) rodnoj ravnopravnosti po svaku cenu, ma kako rogobatno to zvučalo (nije da se ne slažemo kao cigla na ciglu).

Svakako predlog naziva za srpski soj se razmatrao na mnogo mesta i mnogo puta, ali Dušan Silni ostao je kao pobednik, mada je jedan od favorita i komentar: „Ako nastane srpski soj, taj će čim se otvore granice,otići da radi u Nemačku!“

Iako je SZO zvanično uvela grčka slova kao nazive za vrste sojeva (Alfa, Beta, Gama, Delta) jer „Nijedna zemlja ne sme biti stigmatizovana zbog toga što je otkrila i prijavila novi soj“, tvitovala je tehnička direktorka za upravljanje korona virusom u SZO Maria Van Kerkhove, Srbi se na to mnogo ne obaziru.

I tako grčkih slova ima samo 24, pa, iako za ovih 5 meseci još uvek nije otkriven ‘srpski soj’ kojim nam ‘prete’, računamo da kad se dođe do Teta (poslednjeg slova grčkog alfabeta) i naš kandidat Dušan Silni ima svoju šansu da se proslavi ne samo kao najmoćniji vladar srpskog srednjeg veka koji je Srbiju izveo na tri mora i učinio je jednom od najmoćnijih država svog doba, već i kao neko po kome će se zvati najmoćniji virus ovog vremena, svetski ponovo prepoznat, što njegovom imenu svakako i priliči.

Ipak, naše je da vam kažemo: Srpski soj do sada nije izolovan, a cela ova priča je ipak samo šala, crnjak, naravno, jer smo poznati kao crnom humoru u teška vremena skloni ljudi. Valjda nam je tako lakše da prebrodimo život. A i viruse.

Silovanje i pedofilija su za vreme cara Dušana imali surove kazne: “Da mu se obe ruke odseku i nos sareže”

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

172 Shares
172 Shares
Share via
Copy link