srednjoskolci-novisad-obrazovanje
Flickr
Lifestyle Vesti Novi Sad

Srednjoškolci u Vojvodini odlični iz seksualnog obrazovanja

Časove iz reproduktivnog zdravlja, prethodne školske godine slušalo je oko 1.200 đaka u srednjim školama u Vojvodini, a od ove godine planira se da broj bude povećan, pa će tako nastava iz seksualnog obrazovanja biti realizovana u 66 vojvođanskih škola. Treba li srednjoškolcima ovakav vid podučavanja ili oni znaju više od predavača? Šta se konkretno radi na ovim časovima, kako je to izgledalo u praksi i kakve su ocene đaci imali, pitali smo psihologe, doktore,  predavače i pokrajinsku sekretarku za omladinu i sport.

mladi-1-sta-uraditi-pre-25

Milica Ilić radi kao ginekolog i od početka ovog pilot projekta uključena je u program. Ona kaže da je veoma važno da mladi imaju sa kim da porazgovaraju o problemima koji ih muče.

– U toku školovanja, pubertet proživljavaju i deca i roditelji. Dolazi do niza promena, kako psiholoških tako i fizioloških. Činjenica je da mnogi ne razgovaraju sa roditeljima o problemima koji ih muče, pa odgovore traže u časopisima, na internetu ili kod drugara, što može biti veoma opasno, i zbog toga je veoma važno da u školi imaju nekog stručnog kome mogu da se obrate – kaže ona.

Istraživanje sprovedeno u Vojvodini 2008. godine pokazalo je da svega pet odsto mladića i 11 odsto devojaka o temi stupanja u seksualne odnose razgovara sa roditeljima, a o reproduktivnom zdravlju najčešće se informišu iz medija. Ovo potvrđuje i iskustvo psihologa u novosadskom Savetovalištu za mlade gde kažu da je nivo neznanja tinejdžera o reproduktivnom zdravlju zastrašujući.

Computer_problems_687x458

Psihološkinja Tereza Moličnik kaže da je izuzetno važno da mladi stvore pravu sliku o samom seksualnom činu.

– Oni su zbunjeni, iako se prave da sve znaju. Oni zapravu nisu odlični iz seksualnog obrazovanja. Mi smo mislili da oni znaju mnogo više, ali nažalost, njihovo znanje temeljeno je na nerealnim pričama i pornografskim sadržajima koji su daleko od stvarnosti. Ovo može dovesti do ozbiljnih frustracija i problema u vezama – objašnjava Moličnik.

Pokrajinska sekretarka za omladinu i sport, Marinika Čobanu kaže da je veoma važno uvesti seksualno obrazovanje u što više škola u Srbiji.

– Vojvodina je pokrenula sjajnu inicijativu, i ovo je veoma važno, posebno za male sredine gde su ovakve teme i dalje tabu, i gde mladi gotovo nemaju kome da se obrate. Ne postoje savetovališta, a i ako postoje, tinejdžeri se stide da odlaze da potraže savet – kaže ona.

mladi-alkohol-devojke

Edukatori, odnosno predavači su posebno obučeni apsolventi Medicinskog fakulteta i psihologije na Filozofskom fakultetu. Ovaj projekat pokrenut je sa idejom da se spreče polno prenosive bolesti, adolescentska trudnoća i sve ono što kasnije dovodi do steriliteta. Obrađuje se i niz tema koje muče srednjoškolce i sa psihološkog i pedagoškog aspekta, poput prijateljstva, ljubomore, nasilja.

Rezultati dosadašnjeg rada su i više nego pozitivni, pa se iz Pokrajinske vlade nadaju da će njihov predlog promene zakona proći skupštinsku proceduru.

Anonimna anketa koju su radili učenici koji su uspešno položili kurs seksualnog obrazovanja pokazala je da se znanje značajno poboljšalo kod đaka koji su učestvovali u programu u odnosu na one koji nisu. Neretko se dešavalo da se đaci koji nisu učestvovali u programu samoinicijativno prijavljuju, iako je na početku program izazvao sumnje, i učionice su bile poluprazne, na kraju godine tražilo se mesto više.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share