konstantin-1
Vesti Novi Sad

Srednjoškolci pomažu obolelom dečaku, pridružite se i vi

Grupa srednjoškolaca iz učeničkog parlamenta ETŠ „Mihajlo Pupin“ već drugu godine zaredom organizuje humanitarnu svirku za pomoć malom Novosađaninu Konstantinu Jankoviću, obolelom od cerebralne paralize. Ovogodišnja svirka održaće se u petak na Štrandu, a učestvovaće šest mladih lokalnih bendova.

– Ovo je druga godina da organizujemo humanitarnu svirku za malog Konstantina. Vidimo da on dobro napreduje i da mu je svaka pomoć dobro došla jer se vidi pomak u njegovom zdravstvenom stanju. Ove godine će se svirka održati u petak, 15. maja sa početkom u 19 časova, a na velikoj bini Štranda sviraće bendovi „Nebo nad Berlinom“, „Uvertira“, „Against The Odds“, „Fyn“, „Borbena Organizacija“ i „The Sonic Booms“ – kaže Lea Bodor, članica tima za organitzaciju svirke.

konstantin-2

Zbog nedostatka kiseonika prilikom rođenja, Konstantin kаsni u psihomotornom rаzvoju, a dijagnostikovana mu je cerebralna paraliza „infantilis spastica“. Nа fizikаlnim terаpijаmа se nаlаzi od trećeg mesecа životа. Konstаntin sаdа imа 6 godina.

Njegova mama, Sanja Bogdanović rekla je Radiju 021 kakvo je trenutno Konstantinovo stanje i koliko njegovo lečenje košta.

– Konstantin je postigao vidne rezultate nakon intenzivnih vežbi i tretmana, ali za dalji nastavak njegovog lečenja i razvoja potrebno je izdvojiti velike sume novca, kako na mesečnoj, tako i na godišnjoj bazi. Nas njegove terapije „medek“ metodom koštaju oko 250 evra mesečno, a ostale terapije, kao što je logoped, defektolog, jahanje i fizijatar, koštaju još toliko. Problem je što ništa od toga ne pokriva zdravstveno osiguranje – kaže ona.

Inače, Konstantin ove godine kreće u osnovnu školu. Upisan je u osnovnu školu „Đorđe Natošević“, u inkluzivni program nastave, ali da bi dalje napredovao, sve vežbe i tretmani moraju da budu kontinuirani. Konstantinova mama od novca koji dobija na ime tuđe nege pokriva samo troškove defektologa i logopeda, a za ostalo mora da se snalazi.

Luftika

Share Tweet Share Share Follow