Magazin Srbija

Škoro odrukao Marića da zna stvarnu Vučićevu dijagnozu, ali mu je lepše da bude Milomir

srđan škoro
Printscreen

Poznati novinar i nekadašnji član Pokreta slobodnih građana Srđan Škoro govorio je na N1 o političkim i društvenim aktuelnostima, a u toku razgovora dotakao se i sunovrata svoje novinarske karijere, nastalog nakon oštrih kritika na račun strahovlade Aleksandra Vučića, koje je izneo 2014. godine tokom gostovanja na RTS-u.

Škoro je novinarki N1 ispričao kako mu je desetak dana nakon tog gostovanja na javnom servisu Milomir Marić, urednik na Happy televiziji, „prorekao“ sudbinu.

On je objasnio da su njih dvojica „nekada jako dobro sarađivali u Reviji 92“ i da nije ozbiljno shvatao njegove reči u tom trenutku.

– Srđane, ti kad bi stvarno znao kol’ko je Vučić lud, ti bi sad uzeo pasoš i napustio ovu zemlju. Uništiće ti život, karijeru, ti ne znaš sa kim imaš posla. Ti si pametan, obrazovan. Ti iz istorije znaš da pametni ljudi ne mogu sa neznanjem i ludacima da izađu na kraj. Za izvesno vreme nećeš moći nigde – kazao je Škoro.

On je dodao da Marić vrlo „dobro zna sa kim ima posla i radi to što radi“.

– On (Marić) to radi da bi živeo lagodnije. Zna vrlo dobro u čemu je, nije on glup čovek. On je obrazovan i obavešten. On je ušao u to da ne bi doživeo ovo što sam ja doživeo, da mu unište karijeru i sve drugo – obrazložio je Marićevu potrebu da bude jedan od najvernijih transmitera aktuelnog režima.

Šta je Škoro tako strašno rekao na RTS-u?

Te 2014. godine Srđan Škoro je gostovao u jutarnjem programu RTS-a gde je tog 27. aprila javnost očekivala objavu sastava nove Vlade Srbije. Tada još uvek aktuelni šef deska Večernjih novosti kritikovao je njen najavljeni sastav.

Ocenio je tada, da predložena kadrovska rešenja za ministarstva ne mogu da odgovore na stanje u Srbiji, koja je „duboko podeljena, ogrezla u korupciji i prezadužena“.

– Mislim da ćemo se uskoro naći pred mnogim problemima koje ova Vlada niti je u stanju, niti može ovako kako je sastavljena da ih rešava. Mi smo stvorili društvo gde se za svaku sitnicu ide kod budućeg premijera (Vučića), a do juče prvog potpredsednika koji je najmoćniji čovek u državi. Ako imate problem sa ličnom kartom ili ne dobijate pasoš na vreme, traži se veza do Vučića, a da ne govorim o kompleksnijim problemima. To je ono što nije dobro – rekao je te 2014. na RTS-u Škoro.

Sedam godina nakon tog gostovanja moć Aleksandra Vučića je višestruko narasla, a mi i dalje živimo u zemlji gde se za sve pita samo jedan čovek. Tačna i precizna dijagnoza srpskog društva, ali pre svega istina, koštala je Škora finansijske stabilnosti, novinarske karijere, a na njegovom primeru druge kolege naučile su kako je divan pojam ta čuvena autocenzura.

Zbog iznošenja javno svojih stavova Škoro nije dobio ništa osim tapšanja po ramenu, a njegova iskrena namera da ukaže na probleme našeg društva za posledicu je imala samo njegov profesionalni sunovrat. Sa ljudske strane ovaj čovek sebe uvek može da pogleda u ogledalo, ali u društvu u kojem se istina i moral posmatraju kao državni neprijatelji ovakvi pojedinci bivaju izopšteni i stavljeni na margine. Može li taj čisti odraz u ogledalu biti dovoljna satisfakcija ili je primer Milomira Marića ono što jedno zrelo i normalno društvo neguje kao prihvatljivo ponašanje?

Darko Mitrović: Traže mi parcelu na groblju. Pustila me niz vodu čak i moja televizija

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
508 Shares
508 Shares
Share via
Copy link