Putovanja

Vodopadi kao iz bajke su skriveni biser Srbije

Skoro polovina vodopada u našoj zemlji nalazi se na Staroj planini, a dobar deo njih skriven je od očiju javnosti. Iako bi većina mogla da bude pravi magnet za turiste, nadležni im ne pridaju dovoljno pažnje.

Naša zemlja krije mnoge prirodne lepote, koji izgledaju kao scenografija iz bajke.

Gostilje

Na samo 25 kilometara od centra Zlatibora formira se ovaj lepotan Gostiljskog potoka koji ne presušuje ni u toku letnjih meseci. Moćan slap se obrušava sa 20 metara visine i potom se sliva u reku Katušnicu.

U blizini postoji riblji restoran, a kako sam vodopad zbog prijatne temperature vode leti proizvodi efekat rashlađujućeg tuša, njegovo podnožje je među posetiocima popularno kao idealna lokacija za roštiljanje.

Veliki Buk – Lisine

U okolini Despotovca i Resavske pećine, sa turističkim kompleksom u blizini, vodopad Lisine je pravi izbor za atipičan odmor u Srbiji.

Leti se ispod njega često mogu videti turisti koji u njegovoj špilji pronalaze osveženje, a u okolnim restoranima sa sopstvenim ribnjacima može se videti retka albino pastrmka.

Da biste došli do vodopade, morate proći kroz jedno seosko gazdinstvo koje vas gotovo vraća kroz vreme.

Prskalo

vodopad prskalo

Ako nešto u Srbiji izgleda kao prizor iz Gospodara prstenova, onda je to vodopad Prskalo na obroncima Južnog Kučaja, u dolini reke Nekudovo. Visok je 15 metara, a ime je dobio zbog mnoštva kapljica koje se odbijaju o sigu.

Predeo nije urbanizovan, a ovaj dragulj je i dalje mahom skriveno blago. Okružen je umirujućom prirodom, a u blizini se nalazi izvor u bujnom rastinju i mahovini modro zelene boje.

Ripaljka

#beautifull_nature#ripaljka ???

A post shared by ŽaklinaV. (@zaklina.vranic) on

Ako odmarate u Sokobanji ili na planini Ozren, nemojte da propustite ovaj egzotični lokalitet, udaljen od banje 5 kilometara. Vodopad je stepenast, a njegov najviši deo je na 11 metara.

Dobio je ime od reči „ripa“, kako se u ovom kraju kaže za skakanje. U blizini je prostor sređen za piknik, pa je takođe popularan za roštiljanje.

Mokranjske stene

#mokranjskestene #vodopad #vidisrbiju

A post shared by Maja (@majisha5) on

Sikolska reka je na desetak kilometara od Negotina, krčeći put kroz stene, napravila oazu koja izgleda poput nestvarnih prizora sa razglednica. Ispod vodopada je jezero, pa je ovo omiljeno kupalište meštana, iako u vreme nabujale vegetacije nije lako doći do njegovih obala.

Pretpostavlja se da je za vreme Rimljana ovde postojao most koji je spajao dve stene, a na vrhu vodopada je arheološko nalazište gde u pronađeni brojni stari predmeti iz tog doba.

Tupavica

Ne varaju vas oči, ovo se zaista nalazi u Srbiji. Biser stare planine u širokim i visokim slapovima kaskadno pada niz stene, a nalazi se na nešto više od pet kilometara od mesta Dojkinci.

S obzirom na to da i nije najpristupačnije mesto, i dalje ne vrvi od turista, a neophodno je proći nekoliko mostova da bi se stiglo do njega.

U toku zime se na minusu zalede i tek tad postaju nezaboravni.

Piljski

#Piljski

A post shared by marko (@gandza11_marko) on

Opet Stara planina i opet mozak da ti stane. Drugi je po veličini u Srbiji, visok preko 60 metara, a otkriven je tek 2002!

Nepristupačni teren kojim se do njega dolazi mogu da savladaju samo iskusni planinari, pa je baš zbog toga dugo i bio tajna.

Sastoji se iz dve kaskade, Gornji i Donji pilj, a od pogleda ga krije gusta šuma.

Čunguljski skok

Čunguljski skok su na Staroj planini 1996. otkrili zalutali istraživači. Teren je gotovo potpuno nepristupačan, a sam vodopad je visok 42 metra.

Od sela Topli do je udaljen 10 kilometara dok je naziv dobio po planinskom vrhu Čungulj u čijoj blizini se nalazi.

Zbog snažnih bujica u proleće, voda se godišnje useče za po jedan centimetar u stene, a u blizini ove lepote su i vodopadi Kurtela i Pilja.

Stranci snimili video o Srbiji bolji nego mi ikada

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link