Magazin Srbija

Srbija izvezla 5 miliona u oružju u Mjanmar tokom puča 2021. godine

Foto: CINS/GEOLOKACIJA SLIKE AVIONA PREUZETE SA DRUŠTVENIH MREŽA

Oružje proizvedeno u Srbiji poslednjih godina primećeno je u nekoliko zona sukoba. Srbija je kritikovana da je izvozila oružje u Burkinu Faso, Nigeriju, u borbama između Azerbejdžana i Jermenije. Pronađena je granata srpske proizvodnje vezana za plišanog medveda, kao i u Iraku i Siriji.

Najnovije istraživanje CINS-a pokazuje da je Srbija izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru 2021. par dana nakon puča koji je doveo do civilnog rata u toj zemlji,  njihov tekst prenosimo u celosti.

U mesecima krvavih obračuna koji su usledili, Srbija je izdala još četiri dozvole za izvoz oružja.

Avion Iljušin-62M beloruske privatne aviokompanije Rada Airlines, poleteo je sa beogradskog aerodroma nekoliko minuta posle ponoći tog 9. februara 2021. godine. Sa sobom je nosio stotine srpskih raketa kalibra 80 mm.

Nakon što je prvo stao u Egiptu, avion je sleteo 8 hiljada kilometara dalje u Jangonu u Mjanmaru, tada poprištu krvavog puča koji je počeo 1. februara, a koji je gurnuo zemlju u građanski rat.

Ovo je utvrdio Centar za istraživačko novinasrtvo Srbije (CINS), zajedno sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), mjanmarskom organizacijom Myanmar Witness i holandskom organizacijom Lighthouse, koristeći fotografije i video snimke iz otvorenih podataka, kao i dokumenta dobijena zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja.

Ignorišući izveštaje o nasilju, ubistvima i kršenju ljudskih prava, Srbija je dozvolila da se ova trgovina oružjem sprovede i pored obaveze da vlast povuče izdate dozvole za izvoz oružja koje može biti korišćeno za kršenje ljudskih prava.

U martu 2021. godine, Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se izražava duboka zabrinutost zbog opasnosti po ljudska prava u Mjanmaru, od neregulisane do ilegalne trgovine oružjem. U junu te godine, dok je vojska u Mjanmaru gušila masovne proteste, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je pozvala sve države članice da zaustave protok oružja u Mjanmar.

Foto: CINS

Srbije je bila među 119 država članica koje su glasale u korist pravno neobavezujuće rezolucije, iako je već izdala najmanje četiri dozvole za izvoz oružja Mjanmaru – dve u martu, jednu u aprilu i jednu u junu. Nije poznato da li su ovi pošiljke isporučene.

Put oružja

Dokumentacija srpskog Minstarstva trgovine i turizma pokazuje da je ukupno 2.524 nenavođene rakete kalibra 80mm izvezeno iz Srbije u Mjanmar u dve pošiljke: u januaru i februaru 2021. godine.

Oružje vrednosti 4,7 miliona evra je izvezla Jugoimport SDPR, srpska državna kompanija koja se bavi trgovinom naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.

Prva pošiljka od 880 raketa je izvršena 23. januara, nedelju dana pre nego je mjanmarska vojska preuzela kontrolu nad državom, nakon izborne pobede Nacionalne lige za demokratiju (NLD) koju predvodi Aung San Su Ći.

Za sledeću pošiljku 1.664 raketa, Srbija je dala zeleno svetlo 8. februara, kada je puč izvršen u Mjanmaru i kada je zemlja klizila u nasilje.

Na osnovu otvorenih podataka, CINS, BIRN i Myanmar Witness su napravili putanju kojom su obe pošiljke išle od Beograda do Jangona.

Podaci sa sajtova FlightRadar24 i ADS-B Exchange, pokazuju da je avion Iljušin-62M registarskih oznaka EW-505TR poleteo sa aerodroma u Beogradu 9. februara, stao u glavnom gradu Egipta, Kairu na nekoliko sati, a onda nastavio u Jangon gde je sleteo malo posle 18 časova po lokalnom vremenu.

Sletanje u Jangon potvrđuju i fotografije koje su objavljene istog dana, a na kojima se vidi istovar oružja.

Fotografije postavljene na društvenim mrežama pokazuju da je isti avion renoviran tako što mu je stavljen drveni pod za kargo putovanja. Na osnovu poda, bočnih obloga i numerisanja duž unutrašnje strane aviona (označeno belim kvadratima) može se videti da tovar koji je iznošen iz aviona pripada pripada istom avionu oznake EW-505TR. Ovo potvrđuju i dodatne fotografije koje pokazuju unutrašnjost aviona, rasveta na plafonu koja se poklapa i broj 65 na zidovima. Oznake na zelenim sanducima se takođe poklapaju sa oznakama koja se mogu naći na sanducima oružja koje je proizvedeno u Srbiji.

Neraskidiva veza stara decenijama

Pošiljke koje su novinari u ovoj priči pratili samo su deo trgovine između Srbije i Mjanmara.

Veza između dve zemlje potiče od 1950-ih kada su Mjanmar, tada pod nazivom Burma, i Jugoslavija, čiji je Srbija bila deo, bili među osnivačima Pokreta nesvrstanih.

Ministarstva odbrane obe zemlje su 2015. godine potpisala brojne sporazume o posebnoj saradnji, a Srbija je, na osnovu podataka iz UN comtrade baze, u period od 2018. do 2021. godine izvezla u Mjanmar oružje u vrednosti od 23,5 miliona evra.

Dokumenta Ministarstva trgovine i turizma pokazuju da je Mjanmar uglavnom kupovao bombe, torpeda, rakete, projektile, različite tipove municije i letelicu. Među krajnjim korisnicima su Ministarstvo odbrane Mjanmara, ratno vazduhoplovstvo i njihovi generali, kao i vojska.

CINS, BIRN, Myanmar Witness i Lighthouse nisu uspeli da ustanove da li je srpsko oružje korišćeno u sukobu izazvanim pučom.

Međutim, nenavođene rakete istog tipa su u januaru ove godine korišćene u vazdušnim napadima na civilna područja grada Loiko, prestonice istočne države Kaja.

U videu postavljenom na Fejsbuku 11. januara ove godine, borbeni avion je ispalio najmanje tri salve nenavođene rakete, koje ostavljaju vatru i dim usled električnog paljenja iz dve podkrilne mahune koje nastavljaju pravo ka zemlji.

Nastavak čitajte na CINS.rs

Finansijeru SNS-a ne smetaju sankcije SAD-a da bude Vučićev čovek za trgovinu oružjem

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link