Magazin

„Srbi imaju sindrom žrtve, svi su protiv njih, to motiviše i Novaka“: Nastavak sramnih napada na Đokovića

novak-djokovic-austalija
Foto: Tanjug/AP

Od trenutka kada je po 10. put osvojio Australijan open ne prestaju napadi na Novaka Đokovića. Ovoga puta upleten je i ceo srpski narod.

Navikli smo da je svašta problem prethodnih godina u pojavi Novaka Đokovića, ali malo ko je očekivao da će to biti što je – Srbin.

Mnoga javna imena i dalje robuju predrasudama i generalizacijom naroda na osnovu jedne stvari. Ta ignorancija i nedovoljna informisanost dovela je do toga da Srbe proglašavaju za zlikovce.

Rene Stabs, nekada najbolja igračica sveta u dublu, kriktikovala je Đokovića žestoko u već nekoliko navrata, a ovog puta je usledila rafalna paljba sa američkom novinarkom i industrijalkom Kejtlin Tompson, piše Nova.

Novak je podigao 10. pehar na Australijan openu i ukupno 22. grend slem pehar, a to je mnogima trn u oku.

Tompson je tako iznela stav koji se Srbima neće dopasti.

– Srbi imaju sindrom žrtve. Svi su protiv njih, napadaju ih, okruženi su neprijateljima. To motiviše i Novaka Đokovića. Nemam šta da kažem o njegovom tenisu. Ljudi mogu da ga vole i da uživaju u njegovom tenisu, ali ja ne – rekla je Tompson i tako ogolila percpeciju Srba u zapadnom svetu.

Istakla je da je gledala nekoliko dokumentaraca o Srebrenici i da je videla da su Srbi napravili genocid.

Veruje da je sindrom naroda preuzeo i Đoković, koji se godinama predstavlja kao žrtva. Stabs je zatim poručila da Novak može da osvoji 27 ili 28 grend slem titula, a onda kritikovala njegove navijače.

– To nije navijačko okruženje. Bili su jako glasni. Ne poštuju ljude oko sebe koji su došli da gledaju meč – rekla je Stabs.

Nikada do sada nismo videli ovako otvorenu mržnju prema nekom teniseru zbog porekla i generalizaciju jednog naroda na osnovu izolovanog momenta u istoriji.

Ipak, izgleda da mržnja zaslepljuje razum.

„Novak nikada neće biti voljen kao Rodžer ili Rafa, njegovo ponašanje zna da bude problematično

105 Shares
105 Shares
Share via
Copy link