Magazin Srbija

Ovakva izjava je sramota za čoveka, ne samo za profesiju (FOTO)

Jelena Stefanović (39) bivši psiholog u niškom Gerontološkom centru, pravosnažno je osuđena zbog uvrede korisnice ove zdravstvene ustanove Svetlane Đ. Ona je na svom profilu objavila fotografiju sa korisnicom, uz komentar koji je implicirao da je ona psihijatrijski bolesnik.

Apelacioni sud u Nišu je potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Stefanovićevoj izrečena sudska opomena, a Svetlana Đ. je ponovo presavila tabak i pokrenula parnični postupak radi nadoknade štete koji još nije okončan.

Kako se navodi u sudskoj odluci u koju je imao uvid, Stefanovićeva je kriva jer je 5. septembra 2016. godine kao psiholog Gerontološkog centra u Nišu na svom “Fejsbuk” profilu bez dopuštenja oštećene, objavila njihovu zajedničku sliku sa komentarom “In the meantime… in ‘Dom za s uma sišavše'”.

“Na taj način je uvredila oštećenu jer se implicira da je ona “s uma sišavša” osoba i da se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi iako je samo privremeno smeštena u prihvatilištu pri Gerontološkom centru u Nišu i nema psihijatrijsku dijagnozu”, naveo je Viši sud.

Oslobođena pa osuđena

Jelena Stefanović je najpre bila oslobođena optužbe da je izvršila krivično delo uvrede, ali se na tu presudu žalio punomoćnik oštećene advokat Miroslav Ristić pa je Viši sud preinačio prvostepenu odluku. Razlog za to da psiholog ipak bude osuđena je, kako je naveo sud, navesti za nekog da iz “Doma za s uma sišavše” predstavlja napad na vrednosti tog lica koje se tiču njegovih intelektualnih, karakternih ili drugih osobina i predstavlja nepoštovanje dostojanstva ličnosti.

“Viši sud, takođe, nalazi da je okrivljena privatnu tužilju uvredila preko “Fejsbuka”, da su fotografiju sa komentarom videli njeni prijatelji i da je prosleđena medijima, pa iz okolnosti slučaja proizilazi da je postupala u nameri omalovažavanja privatne tužilje jer joj nije saopštila da će fotografiju objaviti niti kakav će komentar staviti”, navedeno je u sudskoj odluci.

Stefanovićeva je tokom sudskog postupka negirala izvršenje dela, navela je da nije imala nameru da uvredi tužilju te da se komentar odnosio na Gerontološki centar u Nišu a ne na štićenicu doma. Međutim, sud nije prihvatio njenu odbranu već je oglasio krivom i izrekao joj meru upozorenja, sudsku opomenu.

objava

“Pri odlučivanju da joj se izrekne samo mera upozorenja sud je imao u vidu od olakšavajućih okolnosti da je okrivljena bez imovine i ranije neosuđivana kao i njeno držanje pred sudom dok otežavajućih okolnosti nije bilo pa smatra da će sudska opomena na nju uticati da više ne vrši krivična dela”, naveo je sud.

Kako je saopštio advokat oštećene Miroslav Ristić, njegova klijentkinja je nastavila sudski postupak, a radi nadoknade štete.

– Dobili smo prvostepenu odluku u našu korist kojom je Jelena Stefanović obavezana da mojoj klijentkinji isplati 100.000 dinara na ime pretrpljenog duševnog bola i povrede časti i ugleda. Ona se na tu odluku žalila, a sud po njenoj žalbi još nije odlučio – objasnio je Ristić.

Jelena Stefanović je u međuvremenu dala otkaz

Izraz “Dom za s uma sišavše”, koji je Stefanovićeva navela u svom FB komentaru, je naziv prve psihijatrijske ustanove osnovane u Kneževini Srbiji 1861. godine.

Međutim, ono što je Stefanovićevu koštalo krivične osude je što Svetlana Đ. nije psihijatrijski bolesnik već je boravila u prihvatilištu Gerontološkog centra nakon što je izašla iz Kazneno popravnog zavoda gde je izdržala zatvorsku kaznu zbog ubistva supruga s obzirom na to da nije imala gde da ode.

Ona se i dalje nalazi u ovoj ustanovi.

Izvor: Glas javnosti

Kako sam uz pomoć svog najdosadnijeg klijenta naučio šta znači promašen život

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Eeee kuda ovaj svet ide kad lude ne smeš da nazoveš ludima i kad glupe ne smeš da nazoveš glupima. Ma jok bila je u psihijatrijsku bolnicu na kafu.

OGLAS

111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link