Dogadjaji

Specijalna projekcija filma „Dobra žena“

Nakon svetske premijere na prestižnom Sandens filmskom festivalu, te uspešne domaće premijere i osvojenih nagrada, “Dobra žena” Mirjane Karanović, počinje bioskopski život. Od 28. aprila biće na repertoaru bioskopa Arena Cineplex, a specijalna projekcija filma održaće se u sredu 27. aprila od 18 sati.

Ideja je da glumica za vreme trajanja bioskopske distribucije bude prisutna na projekcijama u svim gradovima i da učestvuje u posebno osmišljenim razgovorima sa gledaocima. Ovo će biti prvi put da jedan autor komunicira sa publikom na ovakav direktan način za vreme trajanja distribucije.

U međuvremenu su stigle lepe vesti sa dva inostrana festivala. Na nedavno završenom internacionalnom filmskom festivalu u Klivlendu, gde je prikazan u sklopu programa George Gund III Memorial Central and Eastern Europe Film Competition, film je dobio glavnu nagradu. Nekoliko dana kasnije „Dobra žena“ je nagrađena i posebnim priznanjem na Vilnius internacionalnom filmskom festivalu, kada je u sklopu selekcije New Europe – New Names, film dobio Cicae nagradu.

„Dobra žena“, za koju je Karanovićeva pisala i scenario, uz saradnike Stevana Filipovića i Darka Lungulova, je film o suočavanju i spoznaji. Osnovna ideja je suočavanje sa ličnom prošlošću. Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve i započeti novo poglavlje, što je u njenim godinama prilično zastrašujuće.

dobra zena
Film „Dobra žena“

Mirjana Karanović je nakon domaće premijere na Festu nagrađena „za raskošan dijapazon glumačkih sredstava kojim gradi kompleksan i emotivan lik koji svojom snagom i pojavom nosi čitav film“. Glumica je takođe dobila novouspostavljenu nagradu Politike, „Milutin Čolić“ “za film sa dušom, emotivno zrelog filmskog jezika i snažnog glumačkog ansambla, koji hrabro i duboko prepoznaje ljudske odnose, isključivosti i slabosti čoveka u nepovoljnim okolnostima, što za posledicu ima naizgled miran život čiju višeslojnu stravu žive sve generacije“.

U filmu „Dobra žena“ pored Mirjane Karanović uloge tumače i Boris Isaković, Hristina Popović, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jasna Đuričić, Anđelika Simić, Milan Marić i drugi…

Više o Danu Biblioteke Matice srpske

 

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link