Svet Vesti

Španija u panici! Ka nama leti nekontrolisana kineska raketa

kineska raketa
Foto: Future Publishing via Getty Images

Više španskih aerodroma zatvorilo je svoj vazdušni prostor i otkazalo desetine letova zbog informacije da će kineska raketa van kontrole da se sruši na zemlju, ali još niko ne zna gde će tačno pasti.

Potvrđeno je da su prizemljeni letovi u i iz Barselone, Taragone, Ibice i Reusa, a prema izveštajima pogođeni su i drugi regioni, uključujući La Riohu, Kastilju i Leon.

Očekuje se da će mera trajati oko 40 minuta, iako lokalni izveštaji ukazuju na mogućnost da bi mesta poput Ibice mogla biti pogođena i do tri sata.

Portparol katalonske Agencije za civilnu zaštitu je potvrdio da su zbog rizika povezanog sa prolaskom svemirskog objekta CZ-5B koji prelazi španski vazdušni prostor, letovi potpuno ograničeni od 9.38 do 10.18 ujutru u Kataloniji i drugim oblastima.

– Aerodromi i druge organizacije su već obaveštene – naveo je.

Španski kontrolori leta navode da ih je Evrokontrola obavestila o nekontrolisanom ponovnom ulasku kineske rakete u Zemljinu atmosferu.

Podsetimo, Kina je u ponedeljak lansirala treći i poslednji deo svoje nove svemirske stanice Tjangong, a potom je izdato upozorenje da će se telo rakete teško 23 tone vratiti na Zemlju. Nije poznato gde bi raketa tačno mogla da padne, ali Španija je identifikovana kao jedna od zemalja na njenom putu.

Smatra se da su neki putnici u vazdušnom saobraćaju obavešteni o zatvaranju španskog vazdušnog prostora nakon što su se već ukrcali za poletanje.

Izvor: Nova

Vila u Toskani 115.000 €, nedovršena kuća u Grockoj 200.000 € (FOTO)

50 Shares
Share via
Copy link