Svet Vesti

Španski sud 9-godišnjem detetu dozvolio promenu roda „jer je dovoljno zreo“

Alejandro-wanted-to-change-sex-since-he-was-5-years-663x373
Foto: brais lorenzo EFE

Alehandro je oduvek bio dečak, ali rođen je sa ženskim imenom. Njegova majka ga je nazivala “lepa” i on ju je ispravljao: „Ne, mama, zgodan.”

Njegovi papiri tretirali su ga kao devojčicu iako se tako ne oseća, a pravila školske uniforme navodila su da su pantalone samo za dečake.

Kada je imala pet godina devojčica je zatražila da zvanično promeni svoje ime u narodnom civilnom registru, a sa imenom je promenjen i život izvan dokumenata. Ovog ponedeljka, sa samo devet godina, uspeo je da natera sudiju da ga prepozna kao muškarca.

Njegova istorijska pobeda poklopila se na vreme sa odobrenjem Trans Zakona u Savetu ministara, što omogućava promenu pola bez medicinskog ili psihološkog veštačenja od 12. godine, ali uz sudsko odobrenje, sa 14 godina uz saglasnost legalnih staratelja  i bez bilo kakve saglasnosti, odobrenja ili veštačenja već od 16. godine.

Alehandro ima 9 godina i to je bilo dovoljno, kazao je sudija, jer se maloletnicima ne može uskraćivati njihovo pravo na rodni identitet, a u ovom slučaju dečak je iskazao „visok stepen zrelosti“.

To je bio razlog da se predlog o promeni roda odbaci u septembru prošle godine, kada je to Alehandro prvi put tražio.

„Zato što su nezreli“, stoji u obrazoženju iz septembra. Sada, u junu, drugi sudija, Dario Carpio Estevez Perezha je prepoznao ono što su oduvek znali kod kuće: da je dete oduvek bilo dete.

Sam sudija priznaje da je njegova odluka možda kontroverzna i da može podići sumnju, ali da ispunjava sve zahteve koje postavljaju vrhovni i ustavni sudovi.

On se sa Alehandrom sreo licem u lice prošlog marta i od tada nije imao sumnje.

Razgovarali su o stvarima o kojima možete razgovarati sa osmogodišnjim dečakom, o njegovim omiljenim sportovima, odmoru, njegovim prijateljima i aktivnostima kojima se bavi.

Estevez Perez takođe uzima u obzir pozitivnu atmosferu u Alehandrovom porodičnom okruženju, kao i u grupi prijatelja i među njegovim kolegama iz razreda. Pošto je ime promenio kada je imao pet godina, svi su ga pustili da nosi pantalone umesto suknje, priznali su ga da pristupi muškim timovima, “dečacima“, i nikada ga nisu posebno ispitivali.

Njegova majka Marija Hose, objasnila je da je proces počeo čim je počeo da govori. Učinio je to na muški način, tražio je da se tretira kao dete i „mislio je i ponašao se“ poput muškarca, od trenutka kada je mogao da se izrazi kao takav.

Kontaktirao je udruženje “Euphoria Allied Trans Families”, koje je imalo savet s obzirom na važnost odluke.

„To je veoma važan napredak u borbi za prava trans kolektiva“, navodi se.

Natalia Aventin, predsednik Udruženja, naglašava dva aspekta.

„Uverenje je izdato bez podnošenja bilo kakvih medicinskih izveštaja i to za osmogodišnje dete.“

Uprkos činjenici da civilni registri obično zahtevaju prezentaciju medicinske dijagnoze i izveštaje o lečenju, porodica je to odbila.

„Transseksualnost nije bolest ili patologija“, rekli su.

Pošto nisu dali izveštaj, sudija je imao pravo da odbije zahtev, ali ipak to nije učinio.

Svoju odluku zasnovao je na razgovoru sa Alehandrom, kroz procenu njegove zrelosti i njegovoj „stabilnoj transseksualnoj situaciji“.

Proces je potrajao četiri godine, uz razumevanje škole, otvorenu porodicu i dete sa vrlo jasnim seksualnim odrednicama, ali pobeda je ipak očigledna.

Sada više nema ni traga od devojke koja nikada nije ni postojala.

Izvor: then24.com

Transplantacija u Srbiji postoji samo teoretski, svega 9 ljudi dobilo novi organ za godinu dana

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

266 Shares
266 Shares
Share via
Copy link