Magazin Vesti Novi Sad

Šokantno otkriće: Staza za trčanje na keju nije lekovita

Građani Novog Sada, oni koji šetaju, uvereni su i čast izuzecima iz cele ove priče, da je trim staza, predviđena za trčanje na Sunčanom keju, posebno u njenoj prvoj dužini od 2.5 km, lekovita i da je neophodno da svako

u štiklama

na rolerima

u cipelama za posao

u papučama

u baletankama

u sandalama

kada se nađe na Keju, obavezno gazi njom, a ne stazom za pešake, pet puta širom i popločanom.

Posebno je, smatraju korisnici Keja, lekovito ako u svojoj šetnji sretnu prijatelje iz osnovne škole, da tada zastanu, uzemlje se i pričvrste na sred staze i odatle pretresu sve dogodovštine iz svih prethodnih decenija kada se nisu videli.

Lekovitost se, smatraju neki Novosađani, posebno izražava i ako šetaju trim stazom sa svojim psima, ili držeći se za ruke, ili u grupi po troje, tako da niko ni ispred, ni iza njih, ne može tako lako da probije taj trenutak kolektivnog lečenja.

Neki stariji Novosađani su svoju obavezu da šetaju unuke shvatili veoma ozbiljno, pa ih vode isključivo trim stazom da uče tuda da voze – rolere ili bicikle. Smatra se da šteta od oderanih kolena i laktova prilikom pada na trim stazi je manja od koristi njene lekovitosti kada točkovi dodiruju hrapavu površinu.

Mnogi smatraju da trim staza leči krivu kičmu, slabinski i vratni deo, a veruje se i da je jako dobra za kukove i kolena. Poneki su se još više približili majčici trim stazici, pa se izuvaju i bosi šetaju celom njenom dužinom, da pojačaju efekat.

Da se neki pitaju, oni bi i autobus poterali tuda.

Ovaj gore baja, koji vas je sigurno zgrozio, ne predstavlja puno veću smetnju na stazi za trčanje od vašeg unučeta koje učite tu da vozi rolere, vašeg psa kojeg šetate tuda, ili vašeg malog društvanca u cipelama koje se razbaškarilo u laganoj šetnji celom širinom staze.

Uverenje Novosađana da ne mogu bez trim staze smanjuje se samo zimi, jer vozilo za čišćenje snega ne kači trim stazu, već isključivo metar širine pešačke staze. Tada sugrađani šetači nekako izdrže i prihvataju tu jadnu zamenu za trim stazu.

Ali, već s proleća, pa do duboko u zimu, oni će je okupirati i neće se skloniti ni po cenu da ih onaj, koji trim stazu koristi samo za trčanje, zamoli da se sklone. Jer, šetači se tu leče, a trkači je samo arče i uništavaju, pa se zna ko ima prednost.

Međutim, istina je šokantna i razočaraće i zaboleti mnoge šetače:

TRIM STAZA NIJE LEKOVITA.

Ako se šetate trim stazom – nećete izlečiti kičmu, kolena i kukove. “Mekoća” trim staze neće amortizovati udare vaših koraka u štiklama ili cipelama za grad.

Ako decu i unuke učite da vozite rolere ili bicikl po trim stazi – neće im biti lakše da nauče, ali će im biti bolnije kada padnu.

Kada šetate pse trim stazom, em im derete jastučiće na šapama, em bi oni više voleli da to bude travom, uprkos tome što vi verujete da im je bolje na trim stazi, pored vas.

Šetnja stazom za trčanje nije kraća i nećete pre stići ako idete njome.

Ako ste zaljubljeni i šetate sa svojom ljubavi po trim stazi – nećete imati bolji seks posle toga. Možda ga nećete opet imati uopšte.

Ako ste u penziji i imate sto kade i dosta prijatelja – nećete pojačati dejstvo nepostojeće lekovitosti ako zastanete i prepričavate događaje iz mladosti na sred staze.

kej-novi-sad
Foto: Mooshema

Ukratko:

SKLONITE SE SA TRIM STAZE AKO NE TRČITE.

Ne leči.
Ne pomaže.
Zabranjeno je.
Da, zabranjeno je korišćenje trim staze u obući koja nisu patike, i zabranjeno je korišćenje trim staze za sve što nije trčanje i brzo sportsko hodanje. Dakle, za šetanje i čapras divane, vožnju rolera ili bicikla, ili izvođenje pasa ili šetnju unučića, vaš komjuting sa akten tašnom. Stvarno je zabranjeno, zakonom, tj. Odlukom grada o korišćenju ove staze. I, još: vaša šetnja bi mogla da vas košta 8.000 dinara kazne, samo kada bi neko hteo da nadgleda korišćenje staze.

Dragi Novosađani, znam da zvuči skandalozno, ali tako je.

Biciklistička staza je za – bicikle i rolere. (ZOBS, Član 7, Stav 69. učesnik u saobraćaju na rolerima je pešak i ne može da se kreće biciklističkom stazom)

Trkačka staza je za – trčanje.

Šetačka staza je za – šetanje.

Isto kao što nećete šetati po auto-putu jer znate da je opasno i da je predviđeno samo za automobile, zašto je teško da razumete da je trkačka staza predviđena samo za trčanje? Znate li, između ostalog, i zašto: jer je trčanje daleko brže kretanje nego šetanje, jer je to sportska podloga namenjena trčanju. I – smetate!

Siđite s nje, ili, a šta da vam kažem, kad vam se već toliko sviđa da je koristite: počnite da trčite.

Kuda u šetnju u Novom Sadu?

922 Shares
922 Shares
Share via
Copy link