Novi Sad Vesti

Borci za Šodroš trupcima blokirali ulaz u JP „Vojvodinašume“, policija ih legitimisala (VIDEO)

Protest Vojvodinašume
Foto: Screenshot / Facebook / Ekološki front Novi Sad

Građani koji svojim telima brane Šodroš od nelegalne seče i devastacije, koja ovoj prirodnoj oazi preti zbog izgradnje četvrtog, kineskog mosta u Novom Sadu, odlučni su da istraju u svojoj borbi za očuvanje prirode.

Pored toga što su stekli simpatije mnogobrojnih sugrađana, jer se u njihovom „Šodroš survivor kampu“ svakodnevno organizuju brojni sadržaji, koji privlače Novosađane i podižu njihovu ekološku svest, rešili su da povećaju vidljivost i protest podignu na viši nivo.

Policija legitimisala građane koji su protestovali zbog seče šume

Naime, ekološki aktivisti su danas odlučili da odnesu nelegalno posečene trupce, iz šume na Šodrošu i Ribarcu, ispred vrata upravitelja JP „Vojvodinašume“ i pokažu javnosti i zaposlenima u ovom državnom preduzeću šta se dešava na ovim lokalitetima.

Na ovoj potez su se odlučili pošto se šumarsko-lovna inspekcija oglušila na poziv Ekološkog fronta Novog Sada, da izvrše hitan inspekcijski nadzor, upućen 14. juna ove godine.

Još jedna organizacija koja aktivno učestvuje u ekološkom protestu – Organizacija za očuvanje prirode i životinja (OSNA), predala je 27. juna Zahtev za sprovođenje postupka utvrđivanja šumske krađe sledećim nadležnim institucijama – Pravobranilaštvu APV, Vladi APV i upravitelju JP „Vojvodinašume“.

Nijedna od navedenih institucija nije postupila po podnesenom zahtevu, a policija je na današnjem protestu legitimisala okupljene građane.

Ekološki front je danas objavio post na Fejsbuku, kojim građane obaveštava o nepostupanju institucija i kojima još jednom poziva sugrađane da se priključe protestu protiv devastacije ove prirodne oaze, kako oni kažu radi profita kineskih investitora.

Takođe su apelovali na institucije da rade svoj posao i ne podležu političkom pritisku.

Protivzakonito uništavanje prirode u korist kineskih investitora

Post prenosimo u celosti:

„Drveće koje je posečeno još uvek nije obeleženo u skladu sa propisima. Deo je poslagan na prostoru Brodogradilišta, koje je u vlasništvu Galensa, deo je ostao u šumi. Nijedna od 4 navedene institucije nije reagovala.

Direktor JP “Koridori Srbije” Aleksandar Antić je u obraćanju javnosti izjavio da je drveće posečeno u suprotnosti sa propisima, ali je okarakterisao kao “proceduralne” greške, te da će ubuduće JP “Vojvodinašume”, kao upravljač, seći šumu.

Podršku su mu pružili Miloš Vučević, Igor Mirović i Tomislav Momirović.

Nijedan od imenovanih nema u nadležnosti da bilo šta po tom pitanju komentariše, obratili smo se inspekciji koja treba da utvrdi propuste i dostavi nam zapisnik. Obraćanje političara na temu se može okarakterisati kao dadatan, a ovog puta javni pritisak na rad nadležnih institucija!

Podsećamo da smo u prethodnom periodu upozoravali da parcela na kojoj se seče nije predviđena planom generalne regulacije mosta i da je ovo protivzakonito uništavanje prirode potaknuto isključivim interesima kineske kompanije CRBC. Višedecenijska šuma, pluća Novog Sada, se uništava radi profita kineske CRBC kompanije!

Pozivamo sve građane Novog Sada da pruže podršku aktivistima u odbrani prirode i zakona. Pozivamo institucije da rade svoj posao i da ne podležu pritiscima Miloša Vučevića, Igora Mirovića i ostalih političara koji žele da ukinu institucije i ukinu naš pravni sistem pred destruktivnim naletom kineskih kompanija!“, stoji u saopštenju na objavljenom ovoj društvenoj mreži.

Mlada Novosađanka o borbi za Šodroš, svoje zdravlje i zagađenju vazduha

37 Shares
Share via
Copy link