Dogadjaji Pozorište

SNP obeležava 400 godina od Šekspirove smrti

Čitanjem odlomka iz knjižice Laze Kostića Romeo i Julija jedna ponuda na odomaćivanje Šekspira u srpskome narodu, pod naslovom „Jedna glava iz Šekspirove biblije“ Srpsko narodno pozorište obeležiće 400 godina od smrti Vilijama Šekspira u subotu 23. aprila u 19 sati na Sceni “Jovan Đorđević”. Publika će nakon čitanja gledati baletsku predstavu Romeo i Julija na muziku Sergeja Prokofjeva.

Prva Šekspirova drama, koja je igrana 1875. godine u Srpskom narodnom pozorištu je Romeo i Julija u prevodu Laze Kostića. Ta knjižica je izuzetno retka i dragocena za srpski narod i Srpsko narodno pozorište. On je, povodom svog prevoda, napisao pomenuti tekst, koji je objavio 1866. godine i od tada je prošlo tačno 150 godina. A, ove godine se navršava i 175 godina od rođenja Laze Kostića. Čitanjem odlomka iz pomenute Kostićeve knjižice, pod naslovom „Jedna glava iz Šekspirove biblije“ Srpsko narodno pozorište obeležiće i ove jubileje.

Posetioci Srpskog naodnog pozorišta, ove nedelje mogu da pogledaju i Šekspirovu komediju “Bogojavljenska noć” u režiji Egona Savina u četvrtak 21. aprila od 20 sati na sceni “Pera Dobrinović”.

Još zanimljivih dešavanja u pozorištima potražite ovde.

 

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link