Magazin

Snežanin princ mogao bi da završi karijeru zbog seksualnog uznemiravanja, a princeza da zauvek spava

snezana-princ
Foto: YouTube PrintScreen

“Snežana i sedam patuljaka”, jedan od najpopularnijih Diznijevih crtanih filmova, nova je meta takozvane “kulture otkazivanja”, jer uključuje poljubac princa koji se događa dok glavna junakinja spava i to “bez njenog pristanka”.

“Snežana i sedam patuljaka” je kultni američki animirani film iz 1937. koji je producirao Volt Dizni. Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grim koja govori o mladoj Snežani koja je pobegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka.

“Snežana i sedam patuljaka” je prvi dugometražni animirani film iz SAD te ujedno i prvi dugometražni film Volta Diznija i 10. najkomercijalniji film 20. veka.

Tematski park Diznilend u Kaliforniji otvorio se u petak prvi put nakon više od 400 dana otkako je započela pandemija koronavirusa, a s njim i nov sadržaj nazvan “Očarana želja Snežane”.

No na portalu SF gejt (SFGate) ubrzo je objavljena recenzija dveju autorki u kojoj su upozorile na problem. Kažu da je uključen “poljubac koji princ daje Snežani bez njenog pristanka, dok ona spava, što nikako ne može biti prava ljubav ako samo jedna osoba zna šta se događa”.

“Nismo li se već složili da je pristanak u ranim Diznijevim filmovima glavni problem? Da podučavanje dece da ljubljenje, kad nije potvrđeno da su obe strane voljne da učestvuju, nije u redu?”, napisale su u recenziji.

“Teško je da se razume zašto bi Diznilend 2021. godine uključio scenu s tako staromodnom idejom o tome šta muškarac sme da učini ženi”, dodale su.

Recenzija je izazvala ogorčenje na društvenim mrežama i mnogi su ih optužili da su otišli predaleko, prenosi B92.

“Snežana bi još uvek spavala da zavisi o ludacima i kulturi otkazivanja”, “Prestanite da kritikujete klasike zbog kojih smo svi želeli srećan kraj, snove i mogućnosti za bolje”, samo su neki od komentara na ovu recenziju.

“Roditelji bi trebalo da podučavaju decu pristanku, kao i razlici između stvarnog života i bajki. Odrasla sam uz bajke i i te kako sam razumela važnost pristanka. Dopustite deci da uživaju u čaroliji bajki”, navodi jedna majka.

Čak je i glumica Kristen Bel, koja je dala glas Ani u animiranom filmu “Frozen”, rekla da je s decom ozbiljno razgovarala o Snežani.

“Zar ne mislite da je čudno da princ ljubi Snežanu bez njenog pristanka? Ne možete nekoga da poljubite ako spava”, izjavila je za časopis “Pipl” (People) 2018.

Iz Diznilenda su poručili da “žele da njihovi gosti vide poreklo i tradiciju koje se ogledaju u pričama, iskustvima i proizvodima s kojima se susreću u interakciji s Diznijem i zato su ovo postavili kao deo sadržaja”.

Traži da se Pepe le Tvor ukine zbog seksualnog uznemiravanja

Voljeni junak Pepe le Tvor možda će biti ukinut nakon što je kolumnista Njujork tajmsa zatražio od produkcijske kuće Vorner bros da zauvek raskrsti sa “francuskim crtanim ljubavnikom” jer svojim ponašanjem iz epizode u epizodu opravdava seksualno uznemiravanje.

Novinar Čarls Blou takođe je skrenuo pažnju na miša Brzog Gonzalesa, jer popularizuje rasizam prema Latinoamerikancima i Meksikancima.

Pepe le Tvor, sa druge strane, stalno je prikazan kako pokušava da osvoji mačku Penelopu prema kojoj gaji simpatije, a ona u svakoj epizodi odbija njegove nasrtaje, od kojih popularni tvor ne odustaje, te novinar smatra da ovaj lik podržava narativ o silovanju i seksualnom uznemiravanju u seriji čija su ciljna grupa deca i mladi.

Iako Vorner bros nije dao zvanično saopštenje povodom ovih kritika, mnogi veruju da im nije preostalo ništa drugo u “klimi političke korektnosti” nego da ukinu junaka koji je prvi put emitovan 1945. godine.

“Kultura otkazivanja” precrtava jedno po jedno kultno filmsko ostvarenje, neka se pripreme knjige

137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link