Magazin

Ne, nisi faca ako nekome pošalješ: „Neka Gospod sa nebesa kupi tebi mercedesa“

sms-poruke-za-bozic

Lascivne, grube i bezobrazne praznične SMS poruke za Božić narušavaju običaje praznika u kojima je mnogo više novokomponovanih nego istinskih vernika.

Mobilni telefon je zamenio stare dobre čestitke. Vernici tako mogu dobiti i poruku seksualne konotacije: „Večeras je Badnje veče, fina atmosfera uz piće i sveće, mirno je veče ne dolaze gosti, traži od žene ribu, večeras se posti“.

Ovo su samo neke u moru besmislenih i šaljivih SMS poruka koje možete da očekujete za predstojeće božićne praznike, piše Mondo.

Izuzeci

Naravno, ima i onih koje dolikuju ovom velikom hrišćanskom prazniku: „Dobro jutro s milim Bogom, anđeo je jutros s tobom. Božićno ti jutro sretno, sve neka je berićetno! Božja ruka nek te vodi, srećan Božić, Hristos se rodi!“.

A ima i poruka koje idu u paketu: „Tvoja leva noga je Božić, a desna Nova godina, svratiću između praznika!“.

Poruke koje nemaju veze sa Hristom

U vreme praznika, ipak prednjače poruke koje nemaju veze sa Isusom Hristom, Božićem i hrišćanskom verom već su okrenute ovozemaljskim radostima.

Jedna od najlascivnijih i najbezobraznijih koja ovih dana kruži mobilnim telefonima u Srbiji, svakako je: „Kukuriče stari pet’o: Ja bi tebi koko met’o. Iju pevče, koka reče, pa zar na Badnje veče? Sad mi se mnogo ka.a, naguzi se koko stara. Jeb.ću te baš na veče Badnje, makar mi bilo zadnje. Dragi pevče samo bodi, mir Božji Hristos se rodi!“.

Uz seriju takozvanih seksualnih poruka, brojne su i hedosnističke, pa i gurmanske: „Dok se mučiš s posnim oslićem, nešto lepo mirišeš nosićem, to u rerni prasence se peče, dobri dome srećno Badnje veče!“.

Smišljaju poruke danima

Ipak, nije sve tako jednostavno i spontano. Božićne i novogodišnje poruke rade se strategijski, smišljaju se danima, a mogu se podeliti u više kategorija: ozbiljne, šaljive, seksualne, epske,sportske, rodoljubive, navijačke, političke, hedonističke, proročke, piše NIN.

Ovo, s jedne strane, govori o da smo veoma kreativan narod i da nam je mobilna tehnologija pomogla da razvijemo našu inventivnost, a s druge, da je u našem narodu veoma razvijena potreba ne samo da se stvaraju nego i ruše mitovi, da se ruši uštogljenost i beži od svake discipline i nedodirljivosti.

Tako SMS poruke unose bizarnost u visokodefinisane praznike kakvi su Nova godina i Božić.

Srbin tokom praznika pošalje između 30 i 40 SMS poruka

Evidento je da nam ne fali stihoklepaca, i ova svojevrsna top-lista najčešćih i najnebuloznijih poruka ne bi mogla da prođe i bez ove, šovinističke i netolerantne prema drugim religijama: „Nek četnici Božić slave da okupe Srbe prave, nek kokarda večno sija, nek nam živi Srbadija! Tri Božićna ne dam dana za stotinu Ramazana. Ostao sam onaj isti, pozdravlja te Srbin čisti!“.

Uz ove skaredne, subverzivne, bezbožne, lascivne, mnogo je naravno i onih konvencionalnih i, priznajmo, dosadnih: „Mnogo sreće i lepih snova nek ti donese godina nova, a bol i tugu što vreme stvara nek ti odnese godina stara… SREĆNA NOVA GODINA!“, ili: „Nek ti od Božićnog dana sve krene na bolje, da imaš za sve snage i volje, da ljubav ti bude kao najlepši san, želim ti sve najlepše za Božićni dan, Hristos se rodi!“.

Velikim vernicima, onima koji poste dok mrze, ogovaraju, psuju i osuđuju

43 Shares
Share via
Copy link