Balkan Magazin

Svetski priznat umetnik iz Tuzle izrađuje neverovatne skulpture od grafitne olovke

jasenko FB slika
Foto: FB / Jasenko Đorđević

Rad rukama zaista može biti izrazito kreativan, a svakako i psihički delotvoran. Momak poreklom iz Tuzle izrađuje krajnje neobične minijaturne skulpture na vrhu grafitnih olovki, a njegova mala remek dela tražena su po čitavom svetu.

Jasenko Đorđević reklamira svoj nesvakidašnji umetnički rad preko Instagram profila Toldart gde ima preko 20 hiljada pratilaca. Fantastična darovitost, ali i ogromna doza strpljenja potrebna je za jedan ovakav poduhvat.

Sasvim slučajno je došao u susret sa ovom vrstom umetnosti, kada mu je brat pokazao radove jednog umetnika iz SAD-a.

– Pre nekih 11 godina brat mi je poslao fotografije radova jednog američkog umetnika, koji se smatra i začetnikom ove vrste umetnosti, i izazvao me da i ja pokušam da napravim nešto slično. Posle nekoliko dana poslao sam mu jedan rad i dokazao da mogu. Nakon toga nastavio sam sa izrađujem skulpture na grafitu olovke sve do danas – započinje Jasenko, koji je do sada napravio više od 200 ovakvih umetnina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasenko Đorđević (@toldart)

Momak čiji su radovi danas izloženi i u Kamberlend muzeju, mestu odakle potiču grafitne olovke, kaže da mu je u početku bilo najteže jer nije imao ko da mu pokaže tehniku izrade ovakvih minijaturnih skulptura.

– Osim desetine radova koje je na internetu objavio Dalton Geti nije bilo drugih informacija. Morao sam da eksperimentišem sa raznim olovkama i alatima dok nisam izučio tehniku. U to vreme bio sam drugi u svetu i jedini u Evropi koji je izrađivao ove skulpture i objavljivao ih na Internetu. Kasnije su se pojavili još neki autori, koji i danas rade i objavljuju svoje radove – kaže mladi umetnik.

Pored tehnike, problem su bile i olovke.

– Bilo je teško pronaći pravu olovku za rezbarenje. Grafit je komplikovan za rad jer je veoma lomljiv, a pored toga promeri grafita na kojim radim su izmedju 0.5 i 4mm, što dodatno otežava rezbarenje. Sama namena grafita je za pisanje i crtanje, tako da sama struktura nije planirana za rezbarenje. Postoje različiti proizvođeči olovaka i svako od njih koristi drugačiju smešu pri pravljenju ‘grafitnog srca’. Te olovke se takođe razlikuju i po tvrdoći grafita, a obeležavaju se sa H ili B. Olovke sa obeležjem HB su najučestalije na tržištu i one imaju normalnu tvrdoću i nijansu. Što je broj uz slova H veći (H1-H9) grafit je tvrđi i svetliji, a što je broj uz slovo B veći, to je grafit mekši i tamniji. Ja trenutno koristim olovke jednog češkog proizvođača sa tvrdoćom od HB do H2 – objašnjava Jasenko Đorđević.

Umetnik, koji je i instruktor aikida, objašnjava i koje alate koristi u izradi minijatura.

– Ja od početka koristim hiruške skalpele jer ih je lako nabaviti, dolaze u raznim oblicima sečiva što nekada pomogne prilikom rezbarenja nekih težih motiva, cenovno su prihvatljivi i veoma su oštri. Budući da je grafit tvrd, za izradu jedne skulpture nekada potrošim više komada skalpela. Pored skalpela često koristim i druge alate poput igala, turpija… – navodi talentovani mladić iz Tuzle.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasenko Đorđević (@toldart)

Zbog specifičnosti posla, naprezanja očiju prilikom rada može doći i do oštećenja vida, te se u izradi može koristiti i lupa.

– Vid mi je još uvek dobar i nije mi neophodna lupa za rad, ali koristim kozmetičku lupu i to najviše zbog dobrog osvetljenja jer te lupe imaju ugrađeno svetlo. Kad je skulptura skoro gotova tada koristim mikroskop za sitne detalje. Ti detalji nekada nisu vidljivi golim okom ali su vidljivi na makro fotografijama – pojašnjava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasenko Đorđević (@toldart)

Motivi na skulpturama su različiti, zavisno od inspiracije.

– U prinicipu nema nekog pravila. Rezbarim sve što se fizički može smestiti na površinu olovke. To su motivi poznatih građevina, replike poznatih umetničkih dela, motivi iz filmova, geometrijski oblici, ljudi i životinje – kaže on.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasenko Đorđević (@toldart)

Jasenko objašnjava i kako su njegove skulpture stigle čak do britanskog muzeja.

– Nekoliko mojih radova nalazi se u Muzeju olovaka Kamberlend (‘Cumberland pencil museum’) u Velikoj Britaniji. Te 2013. godine kontaktirali su me iz fabrike olovaka Dervent sa predlogom da uradim desetak skulptura na njihovim olovkama koje bi oni uz svoj asortiman predstavili na sajmu u Frankfurtu – ponosno kaže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasenko Đorđević (@toldart)

Nakon završetka sajma, radovi su vraćeni u Englesku gde su od tada u stalnoj postavci muzeja olovaka.

Njegove skulpture trenutno mogu da se vide samo preko Interneta i veoma brzo nalaze svoje vlasnike.

Kupci su najčešće iz SAD, Engleske, Norveške, Italije i drugih zemalja Evrope, ali bude narudžbi i iz drugih delova sveta, piše 24sedam.rs, a prenosi DDL.

Jasenko Đorđević je prošle godine imao zakazanu izložbu u Rimu koja je bila otkazana zbog epidemiološke situacije. Čime se bude situacija normalizovana, izložba bi trebalo da bude realizovana.

– Ja sam otvoren za saradnju, tako da se nadam da ću, u skorije vreme, održati i neke izložbe u zemljama bivše Jugoslavije – zaključuje ovaj sjajni umetnik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasenko Đorđević (@toldart)

Fantastičan umetnik iz Srbije slika neverovatne murale koji krase i evropske gradove

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

291 Shares
291 Shares
Share via
Copy link