AUNS-Katedra-za-klavir-novisad
Izvor: AUNS

Klavirska katedra novosadske Akademije umetnosti već decenijama spada u najpouzdanije
bastione pijanističke umetnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Tokom naredne dve nedelje (1-14. decembar) članovi Katedre će realizovati turneju kojom će istovremeno obeležiti dva jubileja:  40 godina osnivanja Katedre i 100 godina smrti velikog ruskog kompozitora Aleksandra Skrjabina.

Na repertoaru turneje naći će se svih 10 Skrjabinovih sonata, kapitalni opus ne samo pijanističke već i ukupne muzičke literature čije integralno izvođenje do Turneja obuhvata koncerte u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Na njima će nastupiti redovni profesori: Rita Kinka, Iris Kobal, Biljana Gorunović, Dorian Leljak i Ratimir Martinović; docenti: Milan Miladinović i Mihajlo Zurković; stručni saradnici: Aleksandar Đermanović i Valentina Nenaševa; i saradnice u nastavi: Ela Banković i Marija Marković.

Realizujući “Četiri decenije ka plamenu”, nastavnici i saradnici Katedre dokazuju da istrajavaju u misiji koja je zacrtana na samim počecima a koja je tokom umetnički burnih i politički turbulentnih godina iznedrila brojna imena domaće i međunarodne pijanističke i pedagoške scene. Među najistaknutijim pojedincima koji su potekli sa ove Katedre svakako su Kemal Gekić, Rita Kinka, Jasminka Stančul,  Aleksandar Madžar i brojni drugi, naročito među mlađom generacijom koja je prisutna više na stranim nego na domaćim koncertnim podijumima. Profesori Evgenij Timakin, Arbo Valdma, Jokut Mihailović i Andreja Preger neki su od prvih pedagoga koji su postaviti temelje ovog danas pravog pijanističkog rasadnika u Novom Sadu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here