Film Magazin

Napustio Holivud, prodao vile i jahte, a novac usmerio siročadi iz Kambodže

komarac
Foto: FB / Radioaktivni Komarac

Ovaj svet pun je podela, razlika, suprotnosti… Pun je gneva, mržnje, ali i ljubavi i sreće. Naša nesvesnost i preokupacija glupostima, naša razmaženost i hirovitost najčešće nemaju mnogo veze sa realnošću. Kada nemate zdravlje, kada nemate hranu i čistu vodu, tada ste zaista u ogromnom problemu. Postoje ljudi koji imaju sve, ali koji ne znaju šta bi sa tim.

Koliko god to zvučalo besmisleno ljudima koji nemaju mnogo, koji se zlopate za bedne plate ili nadnice, koji prose da bi imali obrok tog dana, novac nije sve. Ukoliko ste imali sposobnost, sreću ili već nešto treće da do velikog novca dođete, najbolje što možete učiniti sa njim je da pomognete onima kojima je ta pomoć neophodna.

Još jednu priču sa tim u vezi preneo je Radioaktivni komarac na Fejsbuku.

Pre desetak godina u Pnom Penu tokom snimanja filma, 86-godišnja Kambodžanka povukla je za ruku tadašnjeg izvršnog direktora iz Holivuda i odvela ga da vidi troje dece koji spavaju na deponiji, oboleli od tifusa. Onda mu je zazvonio telefon i sa druge strane čuo je tužni glas popularnog glumca koji je bio nesrećan jer u privatnom avionu nije bila obezbeđena voda koju on voli da pije.

– Moj život ne treba da bude tako težak – rekao je glumac u uvo direktoru koji je gledao kambodžansku decu koja se u najsurovijim uslovima bore za život.

Tako je i došlo do toga da Skot Nison, bivši lider kompanije “20th Century Fox International” napusti Holivud. Prodao je vilu, porše i jahtu i vratio se u Kambodžu kako bi tamošnjoj deci dao krov nad glavom, nahranio ih i edukovao.

Skot se trenutno brine za više od 1.000 kambodžanske dece i njihove porodice. Samo u 2015. godini iškolovao je 2.257 dece, izgradio 180 kuća, izlečio skoro 40 hiljada najsiromašnijih, a u okviru njegovog programa bezbedno i zdravo je došlo na svet 914 dece.

Nison je u trenutku kada je dao otkaz zarađivao milion dolara godišnje (plus bonusi), a sada nosi počasnu očinsku titulu u brojnim kambodžanskim porodicama. Veći deo novca uložio je u osnivanje humanitarne organizacije u kojoj sada zarađuje 87 hiljada dolara godišnje.

Donirao je pola miliona dolara da bi se osnovala posebna organizacija za zaštitu dece od seksualne eksploatacije i prisilnog rada, a 120 hiljada dolara otišlo je na račun neprofitne organizacije koja se trudi da reši krizu globalnog zagrevanja.

Za mnogu decu se ne zna kada su rođena, pa je Skot za sve njih organizovao da 1. januar bude dan rođendana i tada svi zajedno slave.

 

Srbija je evropska Kambodža, na jugu zemlje plate ispod svakog minimuma dostojanstva

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
273 Shares
273 Shares
Share via
Copy link