Dogadjaji Manifestacije Novi Sad

Sjajan provod u gradu: Noć muzeja i druge manifestacije

Ovogodišnja Noć muzeja održava se ove subote 21. maja u skladu sa datumom koju je odredila Evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu. Omiljeni gradski prostori oživeće tokom ove noći, upoznajući posetioce sa draguljima kulturne baštine, ali i sa zaboravljenim ljudima i neispričanim pričama koje će kroz Noć muzeja prerasti u najlepše uspomene. Posetioce očekuje oko 250 različitih dešavanja širom Srbije, kroz koje će moći da se uvere da je 13 sasvim bezopasan broj i da se sjajno zabave na 13. Noći muzeja.

Za Novosađane su pripremljeni brojni programi u okviru Manifestacije, ali i van nje.

noc-muzeja-1

Tema ovogodišnje Noći muzeja u Francuskom institutu u Novom Sadu jeste ‘igra’. Posetioci će imati priliku da kroz niz različitih sadržaja učestvuju u igri u njenim raznovrsnim formama, da ponešto nauče i da se dobro zabave. Muzej NIS-a, sa postavkom sačinjenom od eksponata velike vrednosti, informiše posetioce o prvim bušotinama, počecima istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, preradi nafte i benzinskim pumpama, i donosi priču o razvoju jedne od najvažnijih privrednih grana u našoj zemlji – energetike. Posetioci Noći muzeja imaće priliku da se u Muzeju NIS-a bliže informišu o tome šta je nafta, kako se dobija, kada i gde je prvi put potekla u našoj zemlji. Među izloženim eksponatima biće: aparat za točenje goriva iz 40 – tih godina i razna dodatna iznenađenja. Organizovanje izložbe u prostorijama Udruženja distrofičara je jedinstvena prilika da se predstavi rad većeg broja invalidskih organizacija i promovišu sposobnosti osoba s invaliditetom. Takođe, ovo je jedan od retkih projekata u koji je uključen veliki broj organizacija osoba sa invaliditetom, jer umetnost ne poznaje granice i ne pravi razlike među ljudima. Izložbeni program Zavoda za ravnopravnost polova pod nazivom “Čarobna pozornica” pokušaće da dočara svet magijskih likova u izvedbi seoskih udruženja žena u Vojvodini.

U galeriji Sezan art Umetnik Vojin Tišma će prikazati digitalnu umetnost – kompjuterske grafike, kao i demonstraciju nastanka kompjuterske grafike, od ideje do realizacije. Svoja vrata otvoriće i Galerija Društva arhitekata Novog Sada gde će biti priređen program „Digitalni dizajn i arhitektura“. Postavka prikazuje savremene metode upotrebe digitalnih tehnologija u arhitekturi i dizajnu. Inovativni pristupi projektovanju arhitektonskih elemenata i struktura ogledaju se u upotrebi prednosti alata za parametarski dizajn, optimizaciju, vizuelno programiranje u 3D okruženju, analizu performansi i drugo. I na kraju, za posetioce je otvoren i Pasterov zavod sa izložbom „Instrumenti“. Projekat Instrumenti realizuju studenti Departmana za arhitekturu i urbanizam, u saradnji sa Pasterovim zavodom u Novom Sadu, kao niz prostornih situacija posvećenih skrivenim pričama i potencijalima kompleksa Pasterovog zavoda, i njegove slojevite istorije.

Najstarija gradska pijaca, Riblja pijaca koja je odnedavno u novom ruhu, će se četvrtu godinu zaredom posetiocima predstaviti u sasvim drugačijem svetlu, na nesvakidašnji i moderan način uz prodajnu izložbu „Urbanluk“. Novosađani će imati prilike da uživaju u slatkim i slanim poslasticama, dobrom vinu, izložbi antikviteta i kulturno-umetničkom programu. Novina ove godine jeste konkurs za najlepšu pesmu o voću i povrću za decu osnovnoškolskog uzrasta. U 19 časova će biti uručene nagrade za troje mladih poeta sa najvećim brojem glasova.

artan lili

Evropsku Noć muzeja obeležiće i druge ustanove kulture koje već deset dana imaju poseban program za posetioce u okviru Manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10. U okviru ove manifestacije će na platou ispred Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 od 19 sati nastupiti DJ One, a od 21 sat koncert će održati Artan Lili.

Program Manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10 pogledajte ovde.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Ivana Vukovac

Ivana Vukovac

1 Comment

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share