Dogadjaji Tribine

“Siriza u lavirintu” u CK13

Pomocija knjige “Siriza u lavirintu” Kevina Ovendena održava se u utorak 3. maja u 20 sati u Omladinskom centru CK13. Događaj će biti realizovan u saradnji sa organizacijom Marks21, a na promociji će govoriti prevodilac ovog izdanja, sociolog Matija Medenica.

“Siriza u lavirintu” je jedinstveni prikaz društvene i političke dinamike koja je početkom 2015. godine u Grčkoj dovela do formiranja prve vlade radikalne levice u Evropi još od Drugog svetskog rata. Pisana tokom prvih šest meseci Sirizine vlade, u razdoblju između pobede i kapitulacije zahtevima Trojke, ova knjiga otvara brojna pitanja i prenosi dragocena iskustva, pred kojima će se, pre ili kasnije, naći svi oni koji veruju u mogućnost boljeg sveta.

Ovenden objašnjava na koji je način razvoj društvenih pokreta (antikapitalističkog, radničkog, antifašističkog i sl.) kroz sukob sa starim poretkom menjao sliku grčkog društva kojim su, u službi evropskog i grčkog krupnog kapitala i paradržavnih struktura, decenijama dominirale partije levog i desnog centra. Izbijanjem svetske ekonomske krize te snage su narod Grčke dovele na rub humanitarne katastrofe. “Siriza u lavirintu” je dragocena priča koja inspiriše, ne samo na promišljanje, već i na organizovanje. Obavezno štivo za sve one koji ne žele samo da misle o svetu – već i da ga promene.

Kevin Ovenden je progresivni novinar, pisac i aktivista iz Britanije koji već dvadeset pet godina izbliza prati grčku političku scenu i društvene pokrete. Kao jedan od vodećih aktivista u pokretu solidarnosti s borbom palestinskog naroda organizovao je pet humanitarnih konvoja koji su uspeli da probiju opsadu Gaze. Bio je deo posade humanitarnog broda Mavi Marmara na koji su izraelski komandosi u maju 2010. godine izvršili desant i ubili desetoro ljudi.

Repertoar Novosadskog pozorišta za maj pročitajte ovde.

 

Avatar

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link