Magazin

Silovatelji i pedofili u Rumuniji idu na doživotnu robiju

Rumunija će odobriti hitnu uredbu kojom će kazna za silovanje i pedofiliju biti doživotni zatvor, izjavila je premijerka Viorica Dancila, nekoliko dana nakon što su DNK testovi potvrdili da je oteta devojka iz te zemlje ubijena, javlja Reuters, a prenosi Slobodna Evropa.

Ovaj slučaj otmice je izazvao bes javnosti i otkrio duboke nedostatke u policijskom sistemu ove države članice Evropske unije.

65-godišnji mehaničar iz grada na jugu Bugarske priznao je da je ubio 15-godišnju Aleksandru Macesanu, koja je nestala 24. juna i 18-godišnju devojku koja je poslednji put viđena u aprilu.

„Imam nultu stopu tolerancije kada se radi o nedostatku humanosti i poštovanja prema građanima„, rekla je Dancila novinarima prilikom najave vladinih planova.

Pedofili i silovatelji koji su proglašeni krivim u Rumuniji suočavaju se s zatvorskim kaznama od sedam, odnosno 12 godina, a silovatelji mogu biti kažnjeni do 18 godina ako žrtva umre.

Macesanu je tri puta nazvala evropski broj za hitne slučajeve 112, kako bi rekla da je oteta, pretučena i silovana. Vlastima je trebalo 19 sati da lociraju i uđu u kuću mehaničara dok su se mučili da lociraju njene pozive.

Na licu mesta vlasti su pronašle spaljene delove kostiju i prikupili DNK uzorke.

Postupanje vlasti u ovom slučaju izazvalo je ulične proteste. Ministar unutrašnjih poslova podneo je ostavku, dok su šef policije i nekolicina drugih dužnosnika dobili otkaz.

Tužioci istražuju odgovorne za sporu reakciju.

Nije normalno da se Tijanin zakon truje politikom, a ni da se zbog protesta zaglavi doživotna

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
195 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
195 Shares
Copy link