Magazin Srbija

Odvratan pokušaj odbrane jednog predatora: Aleksić se poziva na impotenciju, advokati tvrde da ga to ne može osloboditi

mika-aleksic
Foto: Alo! / Print Screen

Mika Aleksić se brani da je impotentan te da stoga nije ni mogao da počini dela silovanja za koja se tereti, ali advokati tvrde da ovakva odbrana ne može da mu pomogne jer je Zakon predvideo i ovakve slučajeve.

Odbrana Miroslava Mike Aleksića (68), osumnjičenog za osam silovanja i šest polnih uznemiravanja svojih učenica u prostorijama njegovog kulta u centru Beograda, najverovatnije će se zasnivati na tvrdnji da je Aleksić impotentan. Ipak, pravni stručnjaci ističu da mu to neće biti od velike pomoći jer je Krivični zakonik Republike Srbije već predvideo ovakve slučajeve.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, nekoliko devojaka je iskazima navelo da je Aleksić prilikom navodnih brutalnih seksualih nasrtaja imao problem sa održavanjem erekcije i da ni u jednoj prilici nije uspeo da doživi vrhunac.

Advokat Zoran Jakovljević je danas pokušao da iskoristi te činjenice navodeći da će se odbrana Miroslava Mike Aleksića bazirati na informaciji da mu je pre nekoliko godina odstranjena prostata, te da on zbog toga “nije mogao da počini silovanje”.

Jakovljević je rekao da bi zbog te informacije “svima sve trebalo da bude jasno”.

Ipak, otkrivanje ove informacije iz Aleksićevog zdravstvenog kartona neće mu nimalo pomoći u slučajevima za koji je osumnjičen, jer Krivični zakonik drugačije definiše čin silovanja nego što je to slučaj u svakodnevnom govoru.

Kako je objasnio advokat Svetozar Vujačić, Krivični zakonik Republike Srbije definiše silovanje kao “obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica”.

– To u praksi znači da nije neophodno da dođe do polnog odnosa da bi neko bio optužen za silovanje, već se osoba može fizički primorati na seksualne radnje – ističe advokat Vujačić.

Vujačić je dodao i da bi se ovaj Aleksićev zdravstveni problem mogao veštačiti ukoliko bude bio pomenut na suđenju.

– Ukoliko lice koje je optuženo za silovanje zaista ima zdravstveni i medicinski nedostatak koji onemogućava ovakvu radnju, sudski veštak će to utvrditi zdravstvenim pregledom. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja u to, iz bilo kog razloga, pregled će obaviti odbor sudskih veštaka – rekao je Vujačić.

Drugi advokati smatraju da bi argument Aleksićeve navodne impotencije mogao čak da bude iskorišćen protiv njega, jer bi mogao da uputi na motiv seksualne frustriranosti koja je Aleksića možda navela da, navodno, seksualno napada svoje učenice.

Podsetimo, samozvani učitelj glume i vođa kulta ličnosti u samom centru Beograda Miroslav Mika Aleksić (68) nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivična dela osam silovanja i šest seksualnih zlostavljanja. Sve žrtve, koliko je za sada poznato, bile su polaznice njegove takozvane škole, piše Blic.

Slučaj je u javnost dospeo kada je mlada glumica Milena Radulović ispričala da ju je Aleksić silovao kada je imala 17 godina i da se to ponovilo nekoliko puta.

Njena koleginica Iva Ilinčić iznela je tvrdnje o funkcionisanju priprema za zlostavljanje u Mikinoj takozvanoj školi. Ona tvrdi da je od Aleksića pretrpela seksualno zlostavljanje, ali da nju nije silovao.

I Milena Radulović i Iva Ilinčić kažu da su Aleksića prijavile kada su otkrile da je on, navodno, silovao još jednu maloletnu polaznicu ove škole glume.

Detaljna ispovest glumice o traumama iz škole Mike Aleksića: I dalje osećam njegov miris

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

78 Shares
Share via
Copy link