Magazin

Poslanici masturbirali u parlamentu, privodili prostitutke u salu za molitve i sve snimili

U javnost su procureli skandalozni  video snimci na kojima zaposleni u australijskoj vladi masturbiraju na stolu jedne od službenica. Ovo nije prvi put da australijski parlament dospeva u žižu javnosti zbog seksualnih skandala. Naime, jedna od zaposlenih je prošlog meseca prijavila kolegu da ju je silovao u istoj zgradi parlamenta.

Vlada se već nalazi na udaru zbog navodnog seksizma političara.

Video snimke i fotografije su izgleda razmenjivali na mesindžer grupi zaposleni u konzervativnoj vladi pre nego što ih je otkrio jedan uzbunjivač. Snimke su sinoć prikazali list Ostrelijan i televizija Čenel 10.

Snimci su izazvali burne reakcije posebno u kontekstu niza skandala koji su bacili svetlo na seksističku australijsku političku kulturu, a zbog kojih su organizovane demonstracije širom zemlje.

sex skandal u australijskom parlamentu
Foto: 10 News, skandalozne fotografije australijskih parlamentaraca

Konzervativni premijer Skot Morison rekao je da je “šokiran i zgrožen”, nazivajući takvo ponašanje skandaloznim. Premijer je već kritikovan zbog mlake reakcije na više skandala među kojima i slučaj službenice koja je optužila svog bivšeg kolegu za silovanje.

Uzbunjivač, identifikovan prvim imenom Tom, rekao je za dva medija da su vladini službenici i poslanici ponekad imali seksualne odnose u sali za molitve parlamenta i da su mogle da se dovode prostituke u zgradu “radi zadovoljstva poslanika koalicije”. On je takođe rekao da su zaposleni razmenjivali pornografske snimke i da je on dobio toliko takvih slika da je “postao imun”.

Govorio je o kulturi muškaraca koji misle da mogu da rade šta hoće, navodeći da ti zaposleni verovatno nisu prekršili nikakav zakon ali da su “moralno pečeni”.

Percepcija o toksičnom mestu za žene u zgradi parlamenta podstaknuta je od kada je bivša službenica prošlog meseca navela da je kolega silovao u kancelariji jednog ministra pre dve godine. Rekla je da se nije obratila policiji iz straha da ne izgubi posao.

Premijer je rekao da je protekli mesec bio “vrlo traumatičan” od kada je ta zaposlena izašla u javnost sa optužbama o silovanju i rekao da pozdravlja što je taj događaj doprineo da se bliže razmotri ponašanje političara. Rekao je da će nastojati da više žena dođe u parlament.

Jedan savetnik u parlamentu je već otpušten i vlada je obećala da će biti još otpuštanja.

Morison je rekao da će u parlamentu biti uvedena obavezna obuka o uznemiravanju i lošem ponašanju kao i jači i nezavisni mehanizam za žalbe osoblja koje je uznemiravano. Rekao je da je otvoren za to da njegova Liberalna stranka uvede minimalnu kvotu za žene kandidate za izbore da bi se povećao broj žena u parlamentu.

Opoziciona Laburistička partija ima kvote za žene već godinama ali stranke u konzervativnoj koaliciji smatraju da kandidati treba da se biraju po zaslugama.

Ministarka za žene Maris Pejn koja je takođe šefica diplomatije, rekla je da su ova otkrića više nego zabrinjavajuća i da jačaju potrebu sprovođenja istrage koju je vlada naložila o kulturi rada u Parlamentu.

Izvor: 021.rs

Novinarka koju je Lečić seksualno uznemiravao: Dodirivao me po grudima dok sam mu uzimala izjavu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
90 Shares
Share via
Copy link