Fotografije Novi Sad

Šetnja novosadskim Štrandom

Novi Sad možda nema more, ali ima plažu, pa Novosađani često umeju da kažu: Dunav je moje more. Štrand u toku letnje sezone vikendom poseti preko 20.000 ljudi. Letnja sezona traje od 1. maja do 30. septembra kada se ulaz naplaćuje 50 dinara, dok je zimi ulaz besplatan.

Strand (20)_687x460

Plaža je dugačka oko 1 km, i čim krene lepše vreme, već od maja, Štrand postaje centar dešavanja. Ovde se organizuju razne manifestacije, koncerti, izložbe, radionice za mališane, ali i sportski događaji poput odbojke na pesku, rukometa, tenisa glavom i fudbala. Posetiocima su na raspolaganju dva košarkaška, tri odbojkaška i teren za mini golf, alpinistička stena, a za najmlađe tu su dečija igrališta. Svake godine, na Štrand svrate i učesnici Dunavske regate, najduže na svetu.

Strand (46)_687x460

Pesak, sunce, ležaljke i kokteli podsetiće vas na plaže na moru. Ponuda kafića je svake godine sve veća, pa ovde možete jesti girice, mekike, pomfrit, palačinke, pljeskavice, kuvani kukuruz, sladoled i još mnogo toga. Tu su i sveže ceđeni sokovi, hladno pivo i ledene kafe.

Kabine na plaži su uvek rasprodate već na početku sezone, i mnogi Novosađani celo leto provedu ovde. Penzioneri se kartaju, igraju šah i čuvaju unučiće. Mladi su uglavnom bliže vodi, u pesku. Devojke se sunčaju, momci igraju fudbal ili odbojku u plićaku, a najmlađi prave dvorce u pesku.

Strand (9)_687x418

 

Što se tiče kupanja, mišljenja su podeljena. Mnogi se kupaju u Dunavu ceo život, dok ima i onih koji nikada ne bi ušli u vodu. Voda zna da bude mutna i prljava, što je i normalno s obzirom na to da se radi o reci. Dunav je veoma brza reka, pa nesigurni plivači moraju biti oprezni. Ako odlučite da uskočite u vodu, spasioci su tu za svaki slučaj. Za sve one koji bi da se rashlade, a neće u Dunav, tu su tuševi koji su postavljeni na više mesta.

Uveče, na Štrand možete otići na večeru, prošetati, i uživati u živim svirkama. U toku EXIT festivala, na plaži vas očekuju brojne dnevne žurke i odličan provod.

Štrand je zvanično otvoren 1911. godine, kada je plaža bila podeljena na muški i ženski deo. Dugo godina do Štranda je vozio tramvaj Trčika koji je imao lokomotivu i tri vagona i polazio je iz Železničke ulice. Na plažu se stizalo i lađama i fijakerima. Danas do Štranda možete prošetati kejom iz centra ili doći autobusima broj 1 i 8, čija okretnica je na samom ulazu kupališta. Zimi se na Štrandu otvara klizalište, tako da novosadska plaža živi i tokom hladnijih dana.

Slađana Zličić / Foto: Milenko Stanković

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link