Magazin Moda

Šest „smrtnih“ modnih grehova

Ok, znamo da savremena moda dozvoljava sve, ili gotovo sve, te da se odećom izražavaju individualnost i kreativnost. No, postoje neka pravila koja ne bi trebalo kršiti jer ističu upravo suprotno – nedostatak stila i izazivaju u najmanju ruku čuđenje i podsmeh. Evo šta se smatra velikim modnim promašajima…

Animal print “od glave do pete”

animal-print
Leopardove i zebrine šare praktično nikada ne izlaze iz mode, ali ako obučete haljinu s tim printom, pa dodate takve cipele, torbu i još poneki detalj, izgledaćete kao preparirana životinja. Najbolje bi bilo da su u tom dezenu asesoari – tašna, cipele ili marama, mada to, naravno mogu biti i pojedinačni delovi garderobe (jakna, haljina, suknja, pantalone) s tim što bi ostatak morao da bude u mirnom koloritu.

Kompletan stajling istog brenda

previse-dizajnerski

Iskopirali ste kombinaciju iz kataloga poznatog brenda? Greška. Čak i kada su u pitanju sezonske kolekcije Zare i H&M, o prepoznatljivom Barberijevom karo dezenu da ne govorimo (suknja, pa kaputić, pa torbica, pa kaiš, uh!), delovaćete kao pokretna reklama robne marke. Poenta je da izaberete jedan komad i da ga uparite s ostatkom garderobe – u svom stilu.

Mini suknja i visoke, tanke štikle

mini-suknja-i-tanke-stikle

Svaki za sebe, ovi komadi su fenomenalni, ali modni stručnjaci ističu da ih nipošto ne treba upariti jer remete proporcije i harmoniju tela i celokupnog stajlinga. Uz kratku suknju idu platforme i cipele sa debljom štiklom (može i visokom), dok se one s tankom petom nose uz suknje ispod kolena i pantalone s visokim strukom.

Previše usko ili široko

preuske farmerice

Koliko god da ste zgodni, pantalone na kojima se ocrtavaju gaćice i košulja koju ste jedva zakopčali pa se “razišla” na mestima gde su dugmad, izgledaće vrlo neukusno, isto kao i “krofne” oko struka. Delovaće kao da ste obukli garderobu mlađe sestre ili da ste se, ne daj bože, ugojili. Veoma je važno da odeća (i obuća) bude taman, da vas ne steže, da se u njoj osećate prijatno, i da vam ne ometa kretanje.

>>9 modnih zapovesti Koko Šanel>>

Ovo pravilo postavila je Koko Šanel koja ističe da luksuz nije luksuz ako ne pruža vrhunsku udobnost. No, s druge strane, preterano komotna odeća, ispod koje su obrisi tela potpuno sakriveni, takođe je loš izbor jer stajling deluje vrećasto i dodaje kilograme.

Donji veš “na izvol’te”

providna-kosulja

Providna crna bluza i beli brushalter – nikako! Ne dozvolite ni da vam se vide bretele brushaltera – deluje neuredno i neukusno.

Pretvarate se u nešto što niste vi

budi-to-sto-jesi

Sasvim je u redu da eksperimentišete, nema ničeg lošeg ni u tome da se prilagođavate okolini (ne računamo radno mesto, već pre svega mislimo na prijatelje i partnera), ali ako zbog toga ne izlazite iz farmerki a obožavate haljine, pravite grešku jer je stajling, pre svega, odraz vaše ličnosti. Dakle, slobodno se obucite onako kako volite i osećajte se 100% autentično.

Šta je IN a šta je TOTALNO OUT?

Angelina Čakširan

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link