Omladinski_centar_CK13-novisad
Izvor: CK13
Dogadjaji Tribine

Serija tribina Naučni kafe

Ove jeseni u Omladinskom centru CK13, a u organizaciji Kluba studenata sociologije Sociologikus, održaće se serija tribina pod zajedničkim nazivom, Naučni kafe.

Od polovine oktobra do kraja godine održaće se pet tribina koje se bave popularizacijom nauke i doprinose boljem razumevanju društveno kontroverznih naučnih tema, te razumevanju same nauke. Programi su zamišljeni kao prostor za diskusiju između stručnjaka, uglavnom profesora univerziteta i istraživača i publike.

Širi cilj ovog programa je podsticаnje rаzvojа kritičkog mišljenjа i promocijа nаučnog skepticizmа u lokаlnoj zаjednici. Teme o kojima će biti reči u okviru ovih tribina su: nauka u medijima, GMO, “alternativna” medicina, astrologija i problemi definisanja mentalnih bolesti i terapije.

Tema prve tribine, koja će se održati u četvrtak, 15. oktobra 2015. u 20h je kako je nauka predstavljena u medijima, kako razlikovati nauku od pseudonauke, kako razlikovati pouzdane informacije od senzacionalizma i širenja panike, i kako kritički pratiti pisanje medija o naučnim temama. Budući da živimo u društvu koje se sve više oslanja na nauku, prepoznavanje pouzdanih naučnih informacija je bitno i za naš svakodnevni život, bilo da se radi o izboru između klasične i tzv. alternativne medicine, vakcinaciji dece, izboru hrane ili sredstava za higijenu.

 

Luftika
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow