Film

Autorka „Prijatelja“ linčovana jer su svi likovi bili belci, oprost greha platila 4 miliona $

prijatelji
Foto: NBC

Borba protiv diskriminacije, za ravnopravnost i toleranciju među polovima, rasama i pripadnicima različitih seksualnih orijentacija. Ova plemenita ideja poslednjih godina poprima neke svoje nakazne oblike koji se preslikavaju na sva životna polja, a negativne konsekvence osećaju se i u umetnosti, njenoj slobodi i kreaciji.

Poslednji primer vidljiv je i kroz postupak koautorke čuvene serije “Prijatelji” (Friends) Marte Kaufman koja se izvinjavala publici širom sveta zbog činjenice da su glavni junaci ove serije pripadnici bele rase.

Ona je kazala da joj je žao što “Prijatelji” nisu imali crnca ili crnkinju u glavnoj glumačkoj podeli, ali da je svakako srećna što je sarađivala sa ovih šestoro glumaca koji su stekli svetsku popularnost zahvaljujući ovom projektu.

marta
Foto: Taylor Jewell/Invision/AP/REX/Shutterstock

Marta je javno rekla da se svima izvinjava i tim povodom je uplatila 4 miliona dolara za edukaciju afričke dece.

– Naučila sam mnogo poslednjih 20 godina. Priznanje i prihvatanje krivice nije lak proces. Bolno je pogledati sebe u ogledalu. Posramljena sam što nisam znala to pre 25 godina – kazala je ona za LA Times.

Ovaj njen gest posledica je agresivne i negativne kampanje na internetu usmerene prema autorima serije, zbog supremacije bele rase u jednom od najpopularnijih televizijskih projekata svih vremena.

Sve ovo iznova donosi pitanje, da li je insistiranje na ovoj vrsti zastupljenosti različitosti po svaku cenu već sada otišlo predaleko?

Proslavili 26. rođendan: Zanimljivosti o seriji “Prijatelji” koje znaju samo najveći fanovi

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

250 Shares
250 Shares
Share via
Copy link