Lifestyle Putovanja Vesti Novi Sad

Septembarska vikend putovanja po Vojvodini

Leto i sezona odmora su pri kraju. Ipak ne bi bilo loše osvežiti svakodnevicu kratkim, jeftinim, ali lepim putovanjem. Vojvodina je, sa svojim romantičnim mestima i mnogobrojnim manifestacijama, idelana za vikend putovanje. Luftika vam donosi nekoliko predloga.

Konjičke igre “Zobnatica”

trka-konja-zobnatica

Posle gotovo decenije, konjički sport u Vojvodini  doživljava svoj veliki povratak i to na “Kupu Princa Pavla”, koji će biti organizovan 13. septembra u Zobnatici. Trke će početi u 13 časova, a ulaznica košta 100 dinara. U danima pred veliku trku, posetioci će moći da vide izložbu princeze Jelisavete Karađorđević. Ako posetite ovaj zanimljiv događaj, nemojte propustiti obilazak Zobnatice, kao ni Suboticu. U blizini su Palićko jezero i Zoološki vrt, pa verujemo da je ovo jedan od boljih predloga za neobičan vikend pred nama.

Dani grožđa u Vršcu

Od četvrtka 17. do nedelje 20. septembra u Vršcu će biti organizovana tradiocionalna manifestacija “Dani berbe grožđa”. Iako će ovo biti 58. put da Vršac organizuje slavlje u čast vina i grožđa, organizatori su se potrudili da ovogodišnji program bude dovoljno zanimljiv i privlačan. Pored različitih izložbi, degustacija vina, kulturnih sadržaja i karnevala, u gradu će biti upriličeni koncerti Ane Bekute, Marinka Rokvića, Riblje Čorbe i benda Bad copy.

dani-berbe-grozdja-vrsac

Gastronomski užitak u Odžacima

Ako vam je Vršac daleko, u bližoj okolini Novog Sada se istog vikenda održava “Zlatni kotlić Vojvodine”. Ispred platoa Sportsko-poslovnog centra u Odžacima, s početkom u 10 časova biće organizovano takmičenje za najbolji kotlić u pokrajini. Majstori će se takmičiti u kuvanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša.

Otkrijte Kovačicu

Kovačica je nepravedno zapostavljena u masovnom turizmu. Ovo selo nazivaju “Vojvodinom u malom” , ali i “Metropolom naive”. Vikend u ovom mestu može biti prijatno iznenađenje s obzirom na bogatu turističku ponudu – galerije, muzeji, crkve, etno domovi i različite manifestacije koje su organizovane tokom cele godine. Smeštaj i hrana su na odličnom nivou. Slikarstvo i naivna umetnost su ovde toliko razvijeni, da je Kovačica popularnija u inostranstvu nego kod nas. Drugačija od svih sela koje ste ikad posetili, Kovačica je odličan izbor za vikend putovanje.

kovacica-naive-art

“Etno kult projekat” je likovna kolonija slikara izviđača, koji će biti održan u ovoj opštini 26. septembra. To bi bilo odlično vreme za posetu Kovačici, jer je organizovan grupni obilazak svih turističkih i kulturnih atrakcija opštine.

Salaši i etno kuće

Ako želite mir, odmor i “komad” seoske idile, onda su salaši i etno kuće pravi izbor. Njima se Vojvodina posebno diči, a u poslednje vreme upravo seoski turizam doživljava pravu ekspanziju u našem kraju. Salaša zaista ima nekoliko, ali izdvojili smo za vas dva – Banatski salaš u Idvoru i Dida Hornjakov Salaš u Somboru. Od Novog Sada su udaljeni taman toliko da se mogu nazvati putovanjima, ali nisu ni predaleko da bi put oduzeo previše vremena.

etno-naselje-vrdnicka-kula

Etno kuće, pored ravnice i salaša, unose neodoljivu romantiku u predeo Vojvodine. Ima ih zaista mnogo, ali izdvajamo za vas nekoliko: Bapina baza u Vrbasu, Brvnara u Bačkom Jarku, Margarita u Apatinu, Đeram u Mokrinu, Etno kuća u Deronjama, Etno naselje Vrdnička kula, Rumunska etno kuća u Uzdinu i mnoge druge.

Aktivan odmor u Vojvodini

Lov, ribilov, biciklizam, ekstremni sportovi su samo neke od mnogobrojnih atrakcija, koje su na “dohvat ruke”. Agencija “Astra tours 021” je samo jedna od mnogih koja organizuje lov na preko 20 lovišta širom Vojvodine.

lovista-u-vojvodini

Ribolov je takođe, jedna od dostupnijih aktivnosti. Reka, kanala i jezara imamo dovoljno, na vama je samo da odaberete grad ili selo sa aktivnim ribolovačkim društvima. Oni će vas uputiti ili vam predložiti neke od svojih programa.  Peintball u Adi kod naselja Gunaraš je odličan izbor za veća društva željna akcije i avanture. Za adrenalinske “zavisnike” interesantan bi mogao biti paraglajding u Beočinu.

 

 

 

 

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Draga Ana, fotografija ispod naslova “Dani grožđa u Vršcu” nije sa te manifestacije već sa “Smederevske Jeseni” koja se održava u Smederevu (vidi se tvrđava u pozadini) 🙂

    Pozdrav!

PARTNERI SAJTA


155 Shares
155 Shares
Share via
Copy link