Magazin Vesti

Seksualno zlostavljanje devojčica u Petnici skrivano najmanje 7 godina

is-petnica-zlostavljanje

Nedeljnik Vreme u današnjem broju donosi ispovesti pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. iskusile seksualno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i lično izvinjenje bivšeg direktora Vigora Majića žrtvama nasilja u Petnici.

Novinarka Jovana Gligorijević navodi da je reč o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, a metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnje.

U dva slučaja, došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju, a prema saznanjima Vremena, žrtava koje su se nekome poverile ima više od 20, dok stvarni broj nije poznat.

Neke od sagovornica „Vremena“ godinama unazad pokušavale su da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji.

Po rečima Majića, ali i sadašnjeg direktora Nikole Božića, uprava je od 2014. godine imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017. godine.

Novinar Lazar Čovs, koji je i sam bio učenik u Petnici, nakon ovog teksta je na svom Facebook profilu objavio  emotivan status.

“Potpuno me izjeda činjenica da nisam nikako pomogao i da nisam nikako mogao da sprečim to što se dešavalo i što nisam mogao da nekako ublažim posledice…

Pisao sam preporuke novim polaznicima i polaznicama svake godine i ubeđivao sam mlade ljude (i njihove roditelje) da je to dobra i sjajna ideja, da je to dobro i sjajno mesto. Jer je ono takvo bilo za mene.

Za sve to vreme, dok smo mi prvog dana seminara jeli pasulj, dok smo štrebali nenormalno danju i noću, dok smo učili najnovije stvari od najboljih predavača na svetu i dok smo sedeli ispod pečurke i pored stare škole, pa posle dok smo šetali pored ruševina stare škole, pa posle samo na donjoj pečurci, dok se rušila stara stanica i dok je kao posle kiše nicala nova, u njenim temeljima nešto je opako i odvratno smrdelo.

Ćumez jedan, brlog prljavi, srdljivi – koji je svima trebalo da nam bude sumnjiv i u njemu opaki besni čovek, koji je svima trebalo da nam bude sumnjiv. Nasilnik i zlikovac. Neko ko je nepozvan ušao u živote, neko ko je ostavio odvratnog traga u tim životima i neko ko je tim sjajnim mladim ljudima upropastio Petnicu. Taj S”, napisao je Čovs.

Jedan od njegovih kolega je opisao kako mu je tada, kao dečaku, izgledalo ponašanje zlostavljača ali i uprave.

“Bio sam klinac, ali mi ni onda nije bio jasan kult ličnosti oko navodnog genija nauke i života koji živi u brlogu i dere 2-3 flaše vina dnevno. Sada kada premotam film, i setim se mahom ženskih polaznica koje su mi pričale kako im je S. objasnio sve o životu, odjednom se sve uklapa.

Ono što mi sada nije jasno je ta količina odraslih (saradnika a POGOTOVO rukovodilaca seminara) koji nekako nisu videli očiglednog groomera i zlostavljača u svojoj okolini”, napisao je on.

Igor Jurić: Uticajne zlostavljače dece iz državnog vrha štiti pedofilski lobi

71 Shares
Share via
Copy link