Magazin

Na njih smo se „ložili“: 8 najvećih seks simbola Jugoslavije

Osim po prirodnim lepotama, nekadašnja Jugoslavija bila je poznata i po lepim ženama. Zajednička država imala je brojne muzičke i glumačke zvezde, a mnoge od njih i danas pamtimo kao seks simbole. Ovo je po izboru hrvatskog portala Express.hr. 8 najvećih seks simbola Jugoslavije.

1. Ena Begović

Zagrebačka pozorišna i filmska glumica Ena Begović karijeru je započela s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića „Okupacija u 26 slika“. Uskoro debituje u TV filmu „Ivan Goran Kovačić“, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu „Pad Italije“ 1981. godine. Upravo je taj film prekrasnoj glumici doneo status kultnog seks simbola.

2. Ana Sasso

Bivša miss-ica Jugoslavije iz 1982. i zgodna Splićanka bila je seks simbol cele jedne generacije, ponajviše zahvaljujući vrlo provokativnoj reklami za sok Pipi, u kojoj je zavodljivo plesala u kupaćem kostimu te skakutala u moru noseći samo belu majicu koja joj je otkrivala grudi.

3. Suzana Mančić

Iako je karijeru započela kao pevačica, pa se kasnije oprobala kao TV voditeljka, Suzana Mančić zauvek će ostati poznata kao seksi loto devojka koja je odlično unovčila svoj izgled.

4. Mira Furlan

Lepa Zagrepčanka na početku je karijere radila u Hrvatskom narodnom kazalištu, da bi vrlo brzo bio primećen njen televizijski potencijal te je 1980-ih postala jedna od vodećih jugoslavenskih glumica. Najzapaženije uloge je imala u „Kiklopu“, „U raljama života“, „Za sreću je potrebno troje“ i „Lepota proroka“. Jedna je od retkih glumica s ovih prostora koja je ostvarila i zapaženu holivudsku karijeru – u serijalu „Lost“ i „Babilon 5“.

5. Lepa Brena

Iako su njene pesme bile poskočice koje su najviše zabavljale djecu, ne može se poreći kako je Lepa Brena bila prava pop ikona, ali i seks simbol ovih prostora. Osim toga, uz pevačku, ostvarila je i vrlo zavidnu poslovnu karijeru sa suprugom Bobom Živojinovićem.

6. Beba Lončar

beba-loncar

Druga na spisku glumica i žena Josipa Radeljaka, Beba Lončar, bila je srpsko-talijanska glumica koja se na filmu pojavila 1960-ih i ubrzo postala ikona platna. Radila je nekoliko filmova u američkoj i italijanskoj produkciji, a osim u Jugoslaviji, svojom je lepotom i talentom plenila i po Italiji. Razdoblje najveće slave doživela je tokom 1970-ih.

7. Anica Dobra

Srpska glumica koja danas glumi najčešće u nemačkoj produkciji debitovala je u filmu „Pera Panker“ iz 1985. i vrlo brzo stekla status kultne lepotice. Nizala je uspeh za uspehom – „Već viđeno“, „Život sa stricem“, „Balkan ekspres“, „Kako je propao rokenrol“ i postala seks simbol kasnih 1980-ih.

8. Neda Arnerić

Vrhunska glumica verovatno će čitavim generacijama ostati zapamćena po slavnoj sceni iz kultnog „Ko to tamo peva“ – uz citat „I tata bi sine!“ Nakon bogate karijere na filmu i u pozorištu, novu je strast pronašla u umetnosti kao vlasnica galerije.

Na njih su otkidale žene od Vardara do Triglava: 7 najvećih frajera Jugoslavije

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

141 Shares
141 Shares
Share via
Copy link