Beograd Lifestyle Magazin

Seks simboli bivše Jugoslavije: nestvarno lepe i zavodljive

Nije lako opisati jedno vreme koje se toliko razlikuje od današnjeg. Nije lako opisati ni lepotice tog vremena, jer se pojam lepote takođe ozbiljno razlikuje. Žene i devojke tog vremena su bile potpuno prirodne, bez ikakvih hiruških intervencija, eventualno su imale ofarbanu kosu. Najbolji primeri takvog izgleda bile su poznate dame koje su u to vreme vladale javnom scenom u Jugoslaviji, i koje i danas pamtimo zbog njihove posebne lepote.

Počinjemo od Bebe Lončar, a završićemo pričom o Daliborki Stojšić.

Beba Lončar

 

Desanka Beba Lončar je počela da glumi sa 17 godina. Prelepa plavuša na vespi posle famoznog Radičevićevog filma “Ljubav i moda”, osvojila nas je svojom lepotom, šarmom i ljupkošću na prečac. Bio je to prvi jugoslovenski film koji je napravljen po uzoru na američke mjuzikle. Ratna tematika, obnova zemlje, koji su do tada dominirali našim filmom, bili su zamenjeni lepršavom komedijom, glamurom I modom. Ovaj kultni film je preko noći lansirao Bebu u sam vrh popularnosti. Postala je simbol lepote, mode I stila. Ona je prva glumica koja je napravila internacionalnu karijeru, glumeći i van granica naše zemlje. Dugo godina je živela u Rimu. Bila je udata za splitskog biznismena Josipa Rundeljaka, sa kojim ima sina Lea. Razvedena je i živi u Beogradu.

Olivera Katarina

Ostala je upamćena kao jedina žena pred kojom je klečao čuveni Salvador Dali, opčinjen njenom lepotom i glasom, posle 72 uzastopna koncerta koje održala u pariskoj Olimpiji.

Igrala je dosta u pozorištu, između ostalih uloga bila je Koštana u Narodnom pozorištu. Na filmu je igrala u velikom broju filmova. “Skupljači perja”, Aleksandra Saše Petrović joj je doneo veliku slavu.

Prvi put se udala za Vuka Vuča, i razvela posle dve godine. Veliko prijateljstvo i ljubav sa legendarnim Ratkom Draževićem, otvorio joj je vrata svetskog filma.

Posle sedam godina ljubavi rastaje se od Ratka i udaje za potpredsednika gradske vlade Beograda Miladina Šakića. Sa njim dobija sina Maneta, koji je postao slikar.

O njenom glasu i lepoti pisalo se svuda gde je nastupala. RAI je proglasio Oliveru Katarinu za najlepši glas Mediterana. “Njujork Tajms” je pisao da je rođena nova Ana Manjani, a francuska štampa da nema na čemu da zavidi Brižit Bardo. Pre tri godine, 2013, održala je oproštajni koncert u Centru “Sava”.

Jelena Žigon

Poznata glumica, rasna lepotica, potpuni pandan lepoticama tog vremena Sofiji Loren, Đini Lolobriđidi. Bila je udata za našeg legendarnog glumca Stevu Žigona, imaju ćerku Ivanu Žigon, glumicu. Jelena je i danas lepa žena, živi u Beogradu.

Neda Arnerić

Prvi film je snimila sa 13 godina i postala prva jugoslovenska dečija zvezda. U svojoj bogatoj karijeri snimila je preko 110 filmova, 15 u inostranstvu i odigrala više od 40 pozorišnih uloga. Posle Akademije za pozorište, film i televiziju, završila je i Filozofki fakultet, istoriju umetnosti. Udata je za dr Milorada Mešterovića, živi i radi u Beogradu.

Marija Baksa

Prirodna plavuša zelenih očiju, prava fam fatal među glumicama, iako je po obrazovanju arhitekta. Dugo je živela u Rimu gde je radila kao model i glumica. Zbog nje je čuveni fotograf Anđelo Frontoni dolazio u Beograd. Udata je za Milojka Veljovića, nekadašnjeg direktora kombinata PKB. Sa njim ima ćerku Taritu koja živi u Engleskoj. Bavi se antikvitetima.

Nikica Marinović

Lepotica iz Dubrovačke Rijeke, lepa ribareva kći, čiju su lepotu sa pravom upoređivalai sa Grejs Keli. Bila je naša prva misica u organizaciji časopisa Bazar. Te daleke 1966. godine na izboru za mis sveta bila je proglašena za prvu pratilju, znači druga najlepša žena na svetu. Nijedna misica posle nje nije se bolje plasirala. Nakon proglašenja za najlepšu Jugoslovenku, počinje karijeru manekenke. Udaje se za Vuka Vuča, reditelja sa kojim ima sina Đorđa. Brak je trajao četiri godine. Ponovo se udaje i to za reditelja Zdravka Šotru sa kojim takođe ima sina Marka. Nažalost, Nikica nije više sa nama.

Zlata Petković

Kao tinejdžerka mamila je uzdahe svojom lepotom, nekadašnja mis Bambi, posle završenog FDU postala je poznata glumica. Još dok je studirala udala se prvi put i dobila prvog sina Gvozdena. Iako je odigrala dosta uloga u pozorišti i na filmu, svi je pamte po TV seriji Otpisani, gde je odigrala ulogu omiljene Marije. Drugi put se udala za kompozitora Sanju Ilića, imaju sina Andreja. Na žalost, lepa Zlata nije više sa nama.

Biljana Ristić

Proglašena je najlepšom Jugoslovenkom 1972. godine. Ona je naša prva mis koja je besprekorno govorila engleski, a mi smo beskrajno bili ponosni zbog toga! Malo se bavila manekenstvom, ali to malo ko pamti. Biljanu svi znaju kao odličnu imitatorku i voditeljku zabavnih emisija. Udala se za Dušana Mitevića direktora RTS-a i rodila sina Adama. Neko vreme je živela u Mađarskoj, a sada je u Beogradu.

Daliborka Stojšić

Nekadašnja mis Jugoslavije, lepotica i pevačica o kojoj je maštao svaki muškarac. Crvena kosa, zelene oči, visoka savršene figure, uzanog struka, dugonoga, jednom rečju prelepa. Njen umilni glas je dodatno doprinosio njenoj privlačnosti. Bila je članica grupe “Ona i Oni”, zajedno sa tadašnjim suprugom pevačem Žarkom Dančuom, od koga se kasnije razvela. Imaju sina Bojana. Kasnije se udala za Branimira Đokića. Živi u Beogradu.

Poređenje: Lepotice iz sedamdesetih i današnje devojke

Današnje devojke za osamnaesti rođendan od roditelja dobijaju na poklon veće grudi, povećanje usna. Nadogradnja noktiju, kose, korekcija lica grudi, liposukcija su postali toliko normalni kao odlazak kod zubara. Izgled je odneo pobedu nad obrazovanjem, inteligencijom, šarmom. To što svi žele da igledaju atraktivno jer će lakše dobiti dobar posao, bolje će se udati, ne čudi. Čudi to što sve žele da izgledaju isto, to je postao imperativ. Ako posao ulepšavanja onoga što je majka priroda propustila da da ne urade plastični hirurzi, dermatolozi, kozmetičari, frizerski i tatu saloni, uradiće fotošop.

31 Shares
Share via
Copy link