Magazin

Seka Aleksić nagazila Boška Obradovića zbog sperme iz Španije: „Sram vas bilo!“

bosko-seka
Foto: Printscreen

Sve je počelo ovako:

“Ako znamo da se prilikom svake oplodnje meša genetički materijal oca i majke, postavlja se pitanje genetičkog materijala uvezenog od nepoznatog donora, što može uticati na promenu genoma budućih naraštaja“, navedeno je u saopštenju Dveri, nakon čega je javnost potpuno odlepila nazivajući ovo fažizmom Boška Obradovića.

On se pravda zabrinutošću za buduće naraštaje, navodeći da odluka države da se reproduktivni materijal uvozi iz Danske i Šapanije za vantelesnu oplodnju zahteva posebnu etičko moralnu procenu.

Ovo saopštenje osudilo je niz političara, počev od premijerke Ane Brnabić koja je tvitovala:

„Sram vas bilo – i nesrećnike iz Dveri, i medije koji prenose ovakve gluposti bez ikakvog kritičkog osvrta ili komentara, čime direktno promovišu ovakve stavove“.

Reagovao je i bivši ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

„Ako ovo nije fašizam, šta je onda? U prvih 10 meseci 25 žena ubijeno u porodičnom nasilju, možda baš i treba da se menja genom“, napisao je Šutanovac.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine su naveli da Dveri šire opasne teze koje su građani Evrope na svojoj koži osetili u toku nacističkog ludila u Drugom svetskom ratu“. Oni su zatražili od ministarke zdravlja Danice Grujučić da reaguje, poručujući ljudima u pokretu Dveri da manje čitaju radove nacističkog doktora Jozefa Mengelea.

Pevačicu Seku Aleksić koja je dugo čekala na potomstvo, ovo saopštenje je posebno uznemirilo pa se pridružila osudama javnosti i političara i tvitovala:

„Uvredište sve ljude koji se na ovaj način bore za potomstvo, sram Vas bilo. Ko ste Vi da odlučujete i donosite mišljenja? Bog je taj koji će potomstvo da da bilo prirodnim putem, VTO ili donacijom jajnih ćelija i usreći hiljade porodica. Znate li koliko se parova bori na ovaj način?“.

Kao čoveka, majku, ljudsko biće, ne kamen, ne stenu, ne zdanje, plaše me i brinu ovakve izjave. Njima se huška sve ono loše u čoveku, potpiruje mržnja, potpiruje tuga i očaj i bes svih onih parova koji se godinama bore za potomstvo.

Nema dovoljno donora u Srbiji

U Srbiji je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra 2019. godine otvorena prva banka reproduktivnih ćelija, a parovi će upravo preko ove klinike moći da ‘naruče’ spermatozoide ili jajne ćelije iz inostranstva.

Direktor ove ustanove profesor dr Aleksandar Stefanović objasnio je zbog čega moramo da uvozimo jajne ćelije i spermatozoide.

– Nažalost, i pored velikog truda, prvenstveno Ministarstva zdravlja i ministra lično, i pored medijske kampanje, svih relevantnih informacija u javnosti, sajtova i kol-centra, nije bilo dovoljno svesti i dovoljno donora koji bi bili voljni da doniraju svoje ćelije da bi drugi parovi koji nemaju svoje adekvatne polne ćelije mogli da ostvare potomstvo – kaže on.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra prof. Aleksandar Stefanović kaže da su zahvalni državi što je sve ovo omogućila.

– Banke sa kojima smo potpisali ugovor ili ćemo tek potpisati ispostavljaće nam račun u odnosu na naše potrebe, broj ćelija, donora, načina transporta, vrstu usluga… Ono što je važno i što retko koja zemlja na svetu ima jeste da će same procedure, koje su znatno skuplje nego same ćelije, biti vršene o trošku države. To je ogromna olakšica za naše građane u odnosu na ranija vremena, kada su morali da idu u inostranstvo i plaćaju ogromne troškove puta, smeštaja i same procedure – rekao je on.

Seka Aleksić: Glume vernike, napadaju me jer podržavam gej osobe

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

61 Shares
Share via
Copy link