Beograd Magazin

Kako su Vesićeve arhitekte “ugušile” zgradu železničke stanice na Savskom trgu (FOTO)

nemanja stefan
Foto: Printscreen

Plato oko spomenika Stefanu Nemanji potpuno je u drugi plan sklonio arhitektonski jedno od lepših zdanja u Beogradu. Odabrano rešenje, ruku na srce, zaista je moglo i drugačije da se izradi.

Dežurni kritičari, ali i ovi koji veličaju čak i katastrofalna rešenja ne mogu (ne žele) da nađu kompromis ni oko toga da li je dan ili noć, a rasprava oko izgleda novog Savskog trga sada može postati samo predmet različitih komentara na društvenim mrežama.

Slike koje prikazuju popločan plato oko spomenika koji „nasrće“ na stepenište ulaza u nekadašnju železničku stanicu definitivno otkrivaju da izvođači nisu baš previše razmišljali o estetici.

Mnogobrojne arhitekte slažu se da veličina spomenika predstavlja problem, jer ne odgovara urbanističkim proporcijama Beograda. Takvog stava je i arhitekta Slobodan Maldini, koji je prokomentarisao rešenja i tvorevine gradske vlasti za Nova.rs. On smatra da smo „Beograd srozali u kulturnom smislu, da će nas svet ubuduće gledati kao kulturnu provinciju“.

–  Spomenik Stefanu Nemanji je pre svega preveliki za ovaj prostor. Rusi su ga radili za ruske dimenzije, Moskva ima ogromne trgove, ogromne bulevare, gde takav jedan spomenik može da legne. A Beograd je mali grad, mala prestonica, krivudavih, malih ulica gde takav jedan monument ne može proporcijski i veličinom da stane. Nama ovo nije bilo potrebno, mi smo mogli Stefanu Nemanji da se odužimo na milion različitih načina – ocenjuje Slobodan Maldini.

Nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra je nadgrobni spomenik modernoj Srbiji i neoradikalski kič

Antonije Kosanović

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Ovaj spomenik nije moj i niko me nije pitao ni za šta. A plaćen je iz budžeta koji i ja punim plaćanjem poreza i svih dadžbina, zato hoću da se izračuna moj deo i da ja to lepo na licitaciji prodam. Ko zna dal ću ja ikad da ga vidim i šta će mi.

20 Shares
Share via
Copy link