Koronavirus Lifestyle

10 lekarskih saveta kako najbolje da se zaštitite od koronavirusa

Medicinski radnici su u najvećem riziku da se zaraze od virusa. Priroda njihovog posla i konstantan kontakt sa zaraženima nalaže im da budu na stalnom oprezu.

Do sada su nam predlagane mnogobrojne mere zaštite, ali najkorisnije su one koje dolaze iz prve ruke – od onih koji sebe svaki dan izlažu riziku.

Pojačano pranje ruku

Ovo je način broj 1 prevencije, ali brzinsko ispiranje neće puno pomoći. Nije samo važno koristiti sapun, već se ruke moraju prati dovoljno dugo.

Odeću skidaju čim uđu u kuću

“Cipele, kaput ili bilo koji drugi komad može biti dom virusa i bakterija, pa ih skidam čim kročim u stan”, kaže Džen Braun, doktor u klinici u Njujorku, a prenosi Stil.

“U ovom periodu garderobu perem čim uđem u kuću, dok jaknu ili kaput ostavim na žici kako bi se provetrili.”

Ne dajem svoje stvari drugim ljudima

Čak i obična olovka može biti pravo leglo zaraze. Dr Sonpal kaže kako uvek nosi svoju olovku i ne pozajmljuje je drugima, kao ni druge stvari koje koristi u toku dana, kako bi bio siguran da na tim površini nema virusa.

Operite volan automobila

Ako vozite auto, dirate i volan, a ukoliko ne operete prethodno ruke, na njega ćete preneti sve bakterije koje će se samo gomilati. “Uvek u autu imam vlažne maramice sa alkoholom ili malu bocu asepsola”, kaže dr Braun.

Rukovanje je apsolutno zabranjeno

Ariel Levitan, doktor internist naglašava kako se rađe „rukuje“ laktom jer taj postupak smanjuje šanse da se tuđi virusi završe u vašem nosu, a naročito tokom pandemije.

Pravilno se dezinfikuju

“Ako ste bili u blizini osobe koja kašlje ili kija, ne brinite, imate otprilike 2-3 sata da se rešite virusa sa površina tela. Isperite nos, operite dobro ruke i skinite odeću što pre”, kaže dr Ričard Fišer.

Maramicom dodirujtu površine

Dr Sonpal svoje ruke prekrije maramicom pre nego što pritisne dugme za lift ili kada želi da otvori vrata toaleta ili kola.

Čuvaju čestkicu za zube

Najbolje bi bilo da četkicu za zube držite u nekoj kutiji, jer se na njoj mogu nakupiti bakterije, a ljudima to ni ne pada na pamet. Virusi se najviše zadržavaju na vlažnim površinama.

Svež vazduh

Trudite se da barem 15 minuta dnevno provedete na svežem vazduhu, pa makar i u svom dvorištu. Provetravanje prostorija u kojima provodite najviše vremena je obavezno.

Nemački algoritam pomaže da saznate da li ste zaraženi

11 Shares
Share via
Copy link