Svet Vesti

Samo DA znači DA: Španci pre seksa prvo moraju jasno i glasno da pristanu

seksi par leto

Parlament Kraljevine Španije usvojio je zakon kojim se za dobrovoljni seksualni odnos traži jasan i eksplicitan pristanak seksualnih partnera.

Novi zakon je usvojen u sklopu napora vlade da umanji pravne poteškoće sa kojima se žrtve seksualnih napada suočavaju kada pokušavaju da dokažu da je nad njima vršeno nasilje ili da su bile zastrašivane.

Akt koji je usvojio Senat, gornji dom parlamenta, poznat je kao zakon „Samo DA znači DA“.

Zakon, čije je usvajanje dugo zagovarala španska koaliciona vlada predvođena socijalistima, ima korene u kritikama zbog grupnog silovanja tokom festivala San Fermin u Pamploni 2016. godine.

Petoricu optuženih u tom slučaju sud je prvobitno proglasio krivima za seksualno zlostavljanje, ali ne i za silovanje, jer nije dokazano da se žrtva, koja je bila bez svesti, usprotivila onome što joj se dešavalo.

Prema novom zakonu, ćutanje ili pasivnost neće biti smatrani pokazateljima pristanka na seks, već se zahteva eksplicitno izražavanje saglasnosti.

Protiv usvajanja zakona su glasali konzervativna Narodna stranka, vodeća opoziciona partija u Španiji, i krajnje desna stranka Voks.

Prvobitne presude u slučaju silovanja u Pamploni podstakle su masovne proteste širom zemlje i pozive da se Španija pridruži evropskim zemljama koje silovanje zakonski definišu kao seks bez pristanka.

Vrhovni sud Španije je kasnije poništio presude dva niža suda i osudio petoricu optuženih na 15 godina zatvora za silovanje.

Izvor: Beta, 021

Novi detalji o bizarnom fetišu bogatih šeika iz Dubaija, još je odvratnije nego što smo mislili!

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link