Citati Magazin

Samo 20 godina mi je trebalo da shvatim 5 jednostavnih poruka

Nekada je potrebno tako mnogo da bi se došlo do nečeg vrlo jednostavnog.

Kada sam imala 20 godina provela sam nekoliko mjeseci studirajući rad Henry David Thoreaua. On je bio jedan od glavnih pjesnika 19. vijeka, esejista i filozofa od kojeg smo dosta naučili o transcendentalnosti. Živio je kao esktremni minimalist u šumi dvije godine, eksperimentišući sa samostalnim i jednostavnim životom.

Kada sam imala 20 godina nisam se automatski povezala sa njim i razumijela ga. Jednostavno mi je tada čitav svijet bio drugačiji i nisam mogla razumijeti šta je njega navelo da živi sam i otuđen od drugih u nekoj šumi. jednostavno sam razmišljala drugačije. Nisam vidjela smisao u jednostavnosti i tome što on nama pokušava prenijeti. Čitala sam njegove knjige, zapisivala određene stvari i krenula dalje.

Ove godine punim 40 godina i uspjela sam ga ponovo pronaći u svom životu. Nevjerovatno je kako dodatnih 20 godina životnog iskustva i perspektive utiče na shvatanje nečijeg rada i djela. Naročito u pogledu jednostavnog življenja. Sada vidim dubinu i smisao u njegovim riječima i konačno shvatam šta je pokušao reći.

Zato bih voljela podijeliti sa vama 5 poruka koje su potpuno jednostavne za shvatanje, ali im treba vremena da pronađu svoj put do vas.

Tikva

“Radije bih sjedio na tikvi i imao sve za sebe, nego se gurao sa drugima na somotnom jastuku”.

jesen-bundeva
pixabay.com

Leptir

“Sreća je kao leptir, što je više proganjaš, više ti izmiče, ali ako se osvrneš na druge stvari oko sebe, ona ti nježno sleti na rame”.

Bogataš

“Čovjek je bogat onoliko koliko ima stvari koje može ostaviti same”.

Tri stolice

“Imao sam tri stolice u svojoj kući, jednu za usamljenost, dvije za drugarstvo, tri za društvo”.

Izvor: Pixabay ©

Matematičar

“Vjerujem u jednostavnost. Zapanjujuće je koliko trivijalnih stvari čak i najmudriji od nas moraju uraditi tokom dana. Ali kada bi matematičar riješavao težak zadatak, prvo bi oslobodio jednačinu od svih nepoznanica i onda to sve na jednostavan zadatak. Tako je i sa životom, u kojem trebate razgraničiti potrebno i nepotrebno, kako biste došli do jednostavnosti i lakoće življenja”.

Potrebno je vremena da se shvate, ali najveće stvari su veoma jednostavne i primjenjive, čak i u naizgled veoma komplikovanim situacijama.

Heather Longhurst

Izvor: lolamagazin

Pročitajte još i savete Duška Radovića

 

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link