americki-fudbal-cover
Vesti Novi Sad

Sama sa 40 razbojnika u areni

Ako odete na fudbalski stadion Mladosti na Novom naselju, četvrtkom oko 6 popodne, nećete zateći fudbalere sa štucnama i okruglom loptom. U ovo vreme tamo su igrači američkog fudbala, novosadske Vojvode,  njih 40. Teška oprema, kaciga, lopta za američki fudbal i trener Atkins koji dovikuje nešto na engleskom odvešće vas mnogo dalje od Novog Sada.

Dobrodošlicu na trening novosadskog kluba GAT Dukes poželeo mi je menadžer Srđan Stanojev. Sa njim sam razgovarala o istoriji ovog jedinog kluba američkog fudbala u Novom Sadu. Duksi su osnovani 2002.godine u Futogu, a od 2003.godine igraju u Novom Sadu. Trenutno se takmiče u domaćoj ligi ali i u centralnoevropskoj.

americki-fudbal-2

Momci su polako počeli da stižu na trening, i gledali su me pomalo začuđeno. U šali sam im dobacila da je stiglo novo pojačanje, novinarka u sandalama. Jedan po jedan, izlazili su iz svlačionice pod punom opremom. Kako bih što bolje razumela ovu igru, odlučila sam da je neophodno da i ja stanem rame uz rame sa ovim krupnim momcima. Oprema je doneta, stavila sam kacigu i dobila loptu. Skoro pa sam izgledala kao i oni, jedino su me sandale odavale.

Moje prvo bacanje bilo je potpuno neuspešno, jer, kako su mi momci objasnili, nisam dobro uhvatila loptu. Onda je najkrupniji od svih, Novica Sljepčević, došao do mene i pokazao mi kako se pravilno drži lopta i kako treba da je bacim da bi se ona zarotirala. Ovo je sigurno bio pomalo smešan prizor, budući da Novica ima preko 2 metra visine i nekih 190 kilograma. Odmah sam ga prozvala Mrvica i počela pažljivo da ga slušam. Moje drugo bacanje već je bilo bolje.

americki-fudbal-3

Trening su vodili gosti iz Amerike. Tu su trener Doug Atkins, William Povel i Alexander McKean. Oni su u Novi Sad došli na početku sezone, pre 5 meseci, i pravo su osveženje u timu, jer iz prve ruke prenose našim momcima svoje znanje. Trener Atkins igračima govori na engleskom i, kako kaže kroz smeh, oni se uglavnom prave da ga razumeju. McKean je igrač koji dolazi iz Arizone, a pre Srbije bio je u Finskoj i Nemačkoj.

– Želeo sam da probam nešto drugačije. Nisam se pokajao i grad mi se veoma dopada. Srbi su odlične atlete, i želeo bih da američki fudbal ovde napreduje jer mislim da imate dobar potencijal da budete odlični u ovom sportu. Što se tiče prvenstva, nadam se pobedama i donošenju pehara u Novi Sad – kaže McKean.

Domaći igrači bili su pomalo bojažljivi kada su ugledali fotografa i diktafon, a branili su se uglavnom ćutanjem. Nakon nekog vremena ipak su se malo opustili i uskoro je oko mene bilo desetak igrača, i svi su govorili u glas. Trenutno aktuelna tema među njima je predstojeći veliki derbi sa Vukovima iz Beograda koji se igra u subotu, 23. maja u 12h na stadionu FK Kabela. Strahinja Petreš, koji trenira američki fudbal godinu dana, kaže da očekuje pobedu.

americki-fudbal-1

– Vukovi nisu slučajno šampioni duži niz godina. Imaju odlične rezultate u domaćoj i u Ligi šampiona. Ali mi smo ove sezone postavili najveće ciljeve, radimo naporno, i ekipa je sebi postavila cilj pobedu. Sa trenerom Adkinsom verujemo da možemo da je ostvarimo i da nastavimo dalje u ispunjavanju svojih ciljeva. Prenos će biti i na Sport klubu, i bilo bi super kada bi što više Novosađana došlo da nas podrži – kaže Strahinja.

Što se tiče samih pravila američkog fudbala, za jednu devojku je ovo malo komplikovana teritorija. Ipak, Srđan i ekipa dali su sve od sebe da mi ih objasne. Naravno, prvo sam pitala kakve veze ima ragbi sa američkim fudbalom jer imam utisak da to u Srbiji svi mešaju. Odmah sam dobila odgovor da nemaju apsolutno nikakve veze. U američkom fudbalu postoje tri faze igre – odbrana, napad i specijalni timovi. Svaka ekipa ima 4 napada da osvoji 10 jardi, a ukoliko to ne uspe, protivnička ekipa uvodi svoj napad. Ko prvi osvoji tih 10 jardi, odnosno dođe do end zone, dobija poene i priliku da pogodi gol. Igra se po koledž pravilima, 4 četvrtine po 12 minuta. Ovo je sve što sam ja uspela da razumem, za neka malo bolja uputstva moraćete da posetite Vojvode na njihovom terenu.

americki-fudbal-4

Pitanje koje je mene zanimalo jeste kako se igrači finansiraju, odnosno zarađuje li se od američkog fudbala u Srbiji? Odgovor je bio kratak i jasan: NE! Momci igraju iz čistog entuzijazma, i ni jedan klub, a ima ih oko tridesetak u Srbiji, ne plaća svoje igrače. Jedini podsticaj jeste prilika da odu u inostranstvo i zaigraju u profesionalnim ligama, a neki pokušavaju da na ovaj način dođu do koledž stipendije i odu u Ameriku.

Ipak, popularnost američkog fudbala u Srbiji raste. Svaku utakmicu Vojvoda prati oko 250  navijača sa tribina. Igrači mi kažu da je popularnost porasla dolaskom momaka iz Amerike, pa su tako najverniji navijači pripadnice lepšeg pola.

Mnogima je nepoznato da je američki fudbal treći sport u Srbiji po broju publike na stadionima. U Srbiji je prvi put zaigran pre 12 godina, a Srđan i momci iz Duksa nadaju se da će ovaj sport napredovati i da će uskoro biti na višem nivou.

Na kraju treninga, teškom mukom skidam opremu sa sebe. Ovo definitivno nije moj sport, ali iskustvo koje sam imala je zaista neprocenjivo. Hvala momcima na saradnji i pokušajima da me nauče da igram američki fudbal. Vidimo se na derbiju i, ne brinite, neću igrati.

Luftika
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow