Dogadjaji Manifestacije Novi Sad

Salon knjiga i Art expo dočekuju posetioce na Novosadskom sajmu

Na 22. Salonu knjiga i 21. Izložbi “Art ekspo” predstavlja se 80 izlagača, a piređeno je 17 izložbi, 11 na “Art ekspu” i šest na Salonu knjiga na Novosadskom sajmu. Prateći program obiluje novim sadržajima, a broji više od 80 dešavanja. Ulaz je besplatan, a sajam je otvoren od 10 do 19 sati do ponedeljka 18. aprila.

Organizovani su Dani izdavača, tako će posetiocima autore i izdanja posebno predstaviti Agora, Beseda, Katena mundi, Prometej, Laguna i izdavaštvo Radio televizije Srbije. Na Salonu knjiga biće obeleženo i više značajnih  jubileja: 175. godina od rođenja Laze Kostića, tri decenije od smrti Miroslava Antića, deset godina od smrti Duška Trifunovića, vek smrti književnika Petra Kočića i četiri veka od smrti Vilijama Šekspira.

sajam knjiga

Priređuju se i prateći programi kao što su Dani bibliotekara, Dani ruske kulture, Dečji salon, Evropski fejsbuk pesnički festival, Festival Ilustracije knjige “BookILL Fest”, Književni susreti Društva književnika Vojvodine.

Na Salonu će biti reči i o temi „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, odnosno o kandidaturi Novog Sada za to prestižno zvanje. Na Izložbi “Art Expo” nastupa i muzej Grada Novog Sada, a predstaviće čak tri izložbe.

Popusti i akcije

Posebno iznenađenje za posetioce priprema Službeni glasnik koji na Novosadski sajam donosi više od 100 knjiga za koje će biti odobren popust 90 odsto. Prema informacijama koje smo dobili od izdavača i knjižara 70 odsto popusta odobravaće “Evrobuk”, “Ganeša klub”, “Stilos” i “Agora”, knjige jeftinije za 60 odsto doneće “Vulkan” i “Kreativni centar”, dok će na štandovima najvećeg broja izlagača popust biti 50 odsto. U ponudi će biti knjige i za 100 i 200 dinara. Ipak, najniža cena 50 dinara, biće za dečje knjige na štandu Novosti, koje će i klasike na Novosadskom sajmu prodavati za 100, umesto 400 dinara.  “Kreativni centar” je pripremio paketiće knjiga, od 4 do 7 u kompletu, za decu različitih uzrasta, a koštaće od 400 do 700 dinara. “Akia Mali Princ” na Salonu knjiga predstavlja novo izdanje knjige “1.000 zašto 1.000 zato”, a popust do 18. aprila na njihovom štandu biće 50 odsto. Isto sniženje važiće i na ponuđeni asortiman koji donose “Platoneum”, “Kairos”, Udruženje ljubitelja knjige “Jabučka gora” i Izdavačka kuća “Miroslav”. “Publik Praktikum” priprema akciju iznenađenja za knjige iz serijala “Lego Chima”. “Vulkan” će za treću kupljenu knjigu odobravati dodatni popust 10 odsto. Popuste do 40 odsto biće odobren na štandovima “Mladinske knjige”, “Soulfoda”, “Komika”, “Maki buka”, “Fundgrube Germania” i “Solarisa”.

knjige, biblioteke novi sad, knjige novi sad
“ART EKSPO” – 11 izložbi i novi sadržaji

Ove godine “Art ekspo” posetiocima donosi  znatno bogatiji program u odnosu na prethodne. Publika će imati priliku da vidi čak 11 tematskih izložbi. Jevrejska opština Novi Sad je pripremila “Spomenike minulog vremena” i kroz 44 akvarela prikazuje sinagoge u Vojvodini.  Muzej Grada Novog Sada nastupa sa tri izložbe. Centralna postavka je “Srpska crkvena grafika XVIII veka”, pored toga organizovana je i Izložba posvećena ovogodišnjoj rekonstrukciji Atrijuma muzeja, izložba koja pokazuje depandanse, odnosno šta sve Muzej Grada Novog Sada nudi publici. “Atelje 61” ove godine obeležava 55 godina postojanja i tim povodom na Novosadskom sajmu izlaže segment Izložbe tapiserija predstavljene u Muzeju grada Novog Sada. UPIDIV  će se nastup na “Art ekspu” iskoristiti da predstavi izložbu UPIDIV 50 godina “Na ramenima velikana”. U Auli Novosadskog sajma biće izložene grafike dosadašnjih dobitnika Nagrade “Sava Šumanović”. Galerija “Bel Art” organizuje i Izložbu skulptura vajarskih susreta “Meander” i Izložbu slika Boška Petrovića iz kolekcije Poklon zbirke Rajka Mamuzića. Totalnu rasprodaju umetnosti  „Publici na noge“ organizuje galerija “Šok Zadruga”, koja prvi put izlaže na Novosadskom sajmu.

Novina na 21. međunarodnoj izložbi “Art ekspo” je ART BAZAR. Biće organizovan u Hali “Master” 16. i 17. aprila, u subotu i nedelju, a posetoci će imati priliku da donesene predmete od kulturne i umetničke vrednosti zamene za one koji im se više dopadaju.

Laureati nagrada „Laza Kostić“ i „Sava Šumanović“

Ovogodišnji dobitnik Nagrade “Laza Kostić” je Miodrag Kajtez, za roman “Izložba”. Nagradu za izdavački poduhvat godine dobila je izdavačka kuća Beseda u Novom Sadu za Dela Svetog Grigorija Palame u osam knjiga. Nagrada “Sava Šumanović” za likovnu umetnost pripala je Mariji Dragojlović, umetnici iz Beograda. Nagrada “Laza Kostić” uručena je 12. aprila, prvog dana Salona knjiga, posle Svečanog otvaranja. Nagrada “Sava Šumanović” biće uručena u četvrtak, 14. aprila, od 12 časova i 30 minuta u Auli Novosadskog sajma.

Kako se očekuje, publika će imati priliku da se sretne sa dobitnicima Ninove, Zmajeve, Andrićeve i Sremčeve nagrade, kao i sa laureatima nagrada Meša Selimović i Branko Ćopić. Pored književne Nagrade “Laza Kostić” ove godine će biti dodeljena i nagrada “Zaharije Orfelin” za najlepšu knjigu.

Još zanimljivih manifestacija potražite ovde. 

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share