Magazin Novi Sad

Novosađanin koji je ubio provalnika mogao bi da bude oslobođen

ubistvo-salajka
FOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Na suđenju u Višem sudu, Novosađaninu Aleksandru Radoviću (42) za ubistvo Predraga Kostića (28) iz Loznice u svojoj kući na Salajci koje je počinjeno pre četiri godine, saslušan je samo veštak u vezi sa, kako je rečeno, „vrlo kompleksnim“ nalazom i mišljenjem za oblast DNK sa Biološkog fakulteta u Beogradu, piše Blic.

Kostić je 2018. godine provalio u kuću Radovića noseći nož u ruci, i nakon borbe, Radović je vatrenim oružjem upucao Kostića.

Nakon što je dr Dušan Keckarević u više navrata uz argumente naveo da, iako su bili za očekivati ako se uzmu u obzir neki iskazi okrivljenog, nisu nađeni biološki tragovi na dršci noža koji bi ukazali na ključnog korisnika tog povrednog predmeta, niti na podnoktnim uzorcima.

Garderoba povređenog, odnosno ubijenog, nije dostavljena na analizu, niti je dostavljen eksplicitni DNK profil pokojnika, pa je na kraju ročišta prihvaćen predlog za dopunsko veštačenje, koje bi moglo da donese dokaze.

Veštak je kazao da je bilo za očekivati u komešanju okrivljenog i oštećenog da ostanu tragovi od mnogostrukih povreda obojice aktera.

– Drška noža je rezultirala neobično lošim rezultatima analize. Ne mogu da vam odgovorim koji je razlog tome – kazao je Keckarević ali je naveo neke moguće razloge kao što su hemijski tretman površine, na primer lepkom, mogućnost korišćenja nečeg preko šake kojom se drži nož…

Pored povređenog mladića su pronađene čarape koje su mogle biti korišćene za nasilni ulazak u prostoriju kroz prozorsko okno, što nije neuobičajeno ali i za navlačenje preko ruke radi prikrivanja otisaka prenosi novosadski Dnevnik.

Optužnicom se Aleksandru Radoviću stavlja na teret da je 13. januara 2018. godine oko 20.30 sati u Ulici Đorđa Zličića u kući u kojoj stanuje ubio Predraga Kostića (28) iz Loznice.

Navodno je sada pokojni oštećeni došao do kuće optuženog kombijem, ušao u kuću u kojoj se nalazio okrivljeni, tako što je razbio staklo prozorskog okna na ulaznim vratima kuće, zatim ušao u dnevni boravak sa nožem sa nazubljenim sečivom dugačkim šest centimetara i u sukobu sa okrivljenim naneo mu tešku telesnu povredu.

– Tom prilikom su oštećenom povrede nanete u predelu podlaktice s presecanjem tri mišića i više lakih telesnih povreda leve podlaktice, dve ubodne rane u predelu leve strane grudnog koša, razderno nagnječenu ranu u levom potiljačnom delu. Potom je okrivljeni, svestan zabranjenosti, čije izvršenje nije hteo, pištoljem „zbrojevka“ ispalio pet hitaca prema vitalnim organima oštećenog – navodi se u optužnom aktu koju zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Biljana Silađi.

Predsednica veća sudija Nataša Vojnović zakazala je nastavak glavnog pretresa za 21. septembar, nakon urađenog dopunskog veštačenja, a tek potom će uslediti izjašnjenje ostalih sudskih veštaka, balističara, trasologa i specijaliste sudske medicine.

Sličan slučaj u Beogradu

U Beogradu je 2018. Saša Bogeski oslobođen optužbe za ubistvo, jer je na osnovu dokaza izvedenih na glavnom pretresu utvrđeno da je postupao u nužnoj odbrani.

Bogeski je u maju 2013. godine u svom stanu ubio provalnika Vladimira Manića, koji je više puta bio osuđivan za razbojništva i teške krađe.

Na teret mu je stavljeno da je izvršio ubistvo za koje je zaprećena kazna od pet do 15 godina zatvora, ali su građani Srbije organizovali potpisivanje peticije za njegovo puštanje na slobodu i pritvor mu je ukinut mesec dana kasnije.

Zataškano ubistvo iz 2018. ima novi obrt – novosadska policija krila dokaze

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

385 Shares
385 Shares
Share via
Copy link