Magazin Svet

Striptizete na sahranama plešu u kovčegu, skidaju pantalone muškarcima i igraju sa zmijama

striptizete sahrana

Svet je prepun neobičnih tradicija i bizarnih običaja od kojih su neki usvojeni u ne tako dalekoj istoriji.  Kina ima preko 50 različitih etničkih grupa, neverovatno mnogo različitih kulturnih obrazaca koje je pod istu zastavu ujedinila Komunistička partija.

Da sahrana može biti povod za mnogo bolju žurku od svadbe ili punoletstva saznajemo na primeru naroda koji živi u ruralnim delovima ove ogromne i neverovatne zemlje.

Zabavna muzika „rastura“ zvučnike, gole lepotice plešu u ritmu, mnogobrojna publika zviždi… Na prvi pogled još jedna obična priča o striptiz klubu u kojem devojke u izazovnim modnim kombinacijama zabavljaju goste s pozornice, no ako se sve to događa na poslednjem ispraćaju pokojnika ili bliskog člana porodice, onda može zvučati poprilično bizarno.

kina strip 1
Foto: Europics

Dostojanstven i miran oproštaj deo je tradicije koja se poštuje u gotovo svim delovima sveta, no ne i u nekim delovima Kine gde postoji stari običaj da striptizete plešu u mrtvačkom sanduku, igraju gole sa zmijama i skidaju pantalone prisutnim muškarcima.

Od devedesetih godina 20. veka, među kineskim narodom je popularno unajmljivati striptizete i egzotične plesačice na sahranama. Prekrasne gole devojke u seksi donjem vešu izazovno plešu na pozornici dok se iza njih prikazuje slika pokojnika i neobičan natpis na platnu: ”Izražavamo naše najdublje saučešće povodom smrti ovog čoveka”.

Sigurno niste tako zamišljali pogrebne obrede i običaje, ali upravo se to događa u ruralnim delovima Kine.

strip teezz
Foto: Rex Features

Prema jednoj od teorija, striptizete se koriste za povećanje posećenosti pogrebne ceremonije jer se velike gužve doživljavaju kao znak časti i ponosa za celu porodicu, a tako se ostvaruje i svojevrsni posmrtni prestiž. Naime, staro kinesko verovanje kaže kako će pokojnik u idućem životu biti bogat i srećan proporcionalno broju ljudi koji su posetili njegovu sahranu.

”Ožalošćeni” tako zadovoljno igraju i pevaju sa striptizetama koje im se sa pozornice spuštaju u krilo. Naravno, sve to je ilegalno i prestupnike će koštati 15 dana zatvora i 10 hiljada eura kazne, ali kako pogrebne plesačice uglavnom rade u tajnosti po ruralnim i slabije naseljenim područjima istočne i središnje Kine, gotovo je nemoguće uloviti ih na delu.

Pre nekoliko godina kineska je vlada objavila kako ima plan za suzbijanje ovog bizarnog i sve prisutnijeg načina oproštaja s preminulima. Erotske nastupe su osudili i nazvali necivilizovanim, podsetivši građane da je ova vrsta „zabave“ u Kini zabranjena. Razglasili su i kako će novčano nagraditi svakoga ko prijavi svoje susede zbog erotskih predstava na pogrebima.

No neće im biti baš lako jer ljude to nije omelo u njihovim namerama i neobičnim organizacijama poslednjih ispraćaja. Stanovnici zanemaruju odluke vlasti i kažu: “Dok su gosti srećni i zadovoljni, sve je dobro. Radi se o bezazlenom i zabavnom običaju koji ne škodi nikome.”

Brojni Kinezi pridaju veliku važnost ovakvoj vrsti obreda pa za striptiz plaćaju iznose u visini svojih godišnjih prihoda. No, ne ispraćaju samo Kinezi svoje najmilije na ovakav način. Naime, praksa striptizeta na pogrebu prvi put je privukla pažnju javnosti na Tajvanu krajem 20. veka.

Tako je i pre nekoliko godina jednom popularnom tajvanskom gradskom većniku porodica priredila raskošan pogreb na kojem je 50 egzotičnih devojaka plesalo oko šipki namontiranih na džipove iz kojih je treštala zabavna muzika. Njegova je porodica medijima rekla da su mu hteli odati počast jer se u životu voleo zabavljati.

stripii
Foto: Asiawire

Ovaj kulturni fenomen objasnio je i poznati antropolog Marc L. Moskowitz u dokumentarnom filmu ”Dancing for Dead: Funeral Strippers in Taiwan (2011).”

Izvor: Putnikofer.hr

Da ga sunce još jednom obasja: Vlaški običaj otkopavanja pokojnika jedinstven je u svetu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

27 Shares
Share via
Copy link