Magazin

Drama Ruskinje u Beogradu, partner je pretukao kad je bila trudna, sad je doživela i silovanje

katarina-kartasova
Katarina Kartašova Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Katarina Kartašova, Ruskinja koja živi u Beogradu, samohrana majka i student dva fakulteta, pretrpela je jezivo nasilje 2018. godine od svog partnera, kada ju je pretukao trudnu, a koji se danas, uprkos osuđujućoj presudi, umesto u zatvoru, nalazi na slobodi.

Nasilje se očekivano ponovilo i eskaliralo kada je pre nekoliko nedelja, kako tvrdi Kartašova doživela i silovanje.

U ispovesti za portal Nova.rs, ona do detalja govori o nasilju koje još uvek trpi, ali i zašto nasilnik A. D. još uvek nije u zatvoru.

Naime, Katarina na društvenim mrežama ažurno objavljuje slike i ispovesti svoje tragične priče koju je preživela i apeluje na medije i institucije da reaguju, jer je nasilnik dobio samo godinu zatvora, ali ne i poziv na izdržavanje iste, te je sada na slobodi.

Kartašova je pretrpela stravično maltretiranje dok je bila trudna, kada je njen partner D.A. krvnički pretukao, u prisustvu njegove majke i drugarice, čija je reakcija izostala, već su prema rečima sagovornice podržale maltretiranje.

Na svu sreću, Katarina je rodila zdravo dete.

Međutim, nasilje se nije tada završilo, već je on nastavio i posle dobijanja presude od godinu dana zatvora.

– Ja sam ga prvi put prijavila kada sam bila u 4. mesecu trudnoće i tada je dobio zabranu prilaska, međutim za drugo nasilje za šta je osuđen, zbog čega sam i ležala u bolnici, ja ga nisam prijavila, već su lekari prijavili slučaj u tužilaštvo. Ja prvo nisam želela da pričam sa inspektorima, ali inspektorka je bila ta koja je odradila ogroman posao, da nije nje ničega ne bi bilo, potrudila se da sprovede istragu i bez moje izjave – počinje svoju ispovest Kartašova.

Nasilnik je nastavio da maltretira Katarinu i nakon njenog porođaja, te ju je pretukao u prisustvu njene bebe stare dva meseca.

– Ja sam prvi put dala izjavu tužilaštvu, kada sam već rodila bebu, imao je 2 meseca, ja sam tada odlučila da sarađujem u istrazi. Kada me je pretukao dok sam držala bebu u rukama, njegova majka je otela moju bebu, a on je krenuo krvnički da me bije, tada sam osetila opasnost za moje dete i odlučila da sarađujem sa tužilaštvom – priča Katarina.

Nasilnik je osuđen na godinu dana zatvora, što je šokiralo mnoge, jer je za teško prebijanje trudnice kazna u iznosu od godinu dana preniska, ali Kartašova navodi da se obradovala i tome, međutim možda prerano, jer on u zatvor i dalje nije otišao.

– Značilo je ne davanje moje izjave za tako malu kaznu, ali i on se tereti samo za krivično delo porodično nasilje, trebalo je da dobije mnogo dužu kaznu. Zaista je mala kazna, godinu dana, ali ja sam se radovala i njoj – priča sagovornica.

Takođe, bivši partner Katarine je i ranije poznat nadležnim organima, a nedavno je i bio u zatvoru zbog napada na službeno lice, što pokazuje koliko je opasan.

– On je bio u zatvoru zbog napada na službeno lice, zbog nagodbe o priznanju krivice je dobio godinu dana, ne znam detalje, ima na mojoj presudu da je on i ranije osuđivan, to mu je drugi napad na službeno lice – tvrdi Katarina.

Kada je u pitanju presuda koju je dobio zbog nasilja nad Kartašovom, ona trenuto ne znači puno, sve dok se nasilnik šeta slobodno.

Nije poznato iz kog razloga još uvek nije otišao u zatvor, iako je Katarina to pitanje postavljala više puta, kome god je mogla.

On je osuđen zbog nasilja koje je Katarina doživela u 8. mesecu trudnoće.

– U aprilu je dobio presudu, na ruke nam je stigla u junu, sve njegove žalbe su odbijene i potvrđena je presuda, to je stiglo početkom oktobra. Od tada, i dalje ne stiže poziv na izdržavanje kazne. Sada je već februar, a poziv i dalje nije stigao. On se hvali kako neće ni otići u zatvor, to je razlog zbog kojeg ja ovu priču ponavljam. Ja sam postavljala pitanje, šalju me od institucije do institucije, ali niko mi ne daje odgovor – ispričala je potrešena Katarina.

Nasilje se i dalje nastavlja, a kulminiralo je nedavno, pre manje od mesec dana, kada je Katarina doživela još jednu traumu.

– On mi je slao poruke i pretio mesecima, ja više nisam mogla i rekla sam mu ubij me, ne mogu više ovo da trpim. Tada smo se pomirili, ne u smislu veze, već da budemo u ljudskim odnosima. Međutim, u novembru me je njegova majka namamila da porazgovaramo o mom sinu, kako ona plače svaku noćzbog njega i to je bila sačekuša, sa ciljem da on ne robija. On me je tada isprskao suzavcem i sebe po majici, zvao je policiju. Ja sam na slepo išla i hvatala se za prolaznike, policajci u PU Palilula su bili grozni prema meni, ja dolazim sa krvavim očima a oni me pretresaju kao najvećeg nasilnika i teroristu. On ih je već zvao i rekao da sam ja napala nožem petoro ljudi i tu su bili lažni svedoci koji su lažno svedočili na sud – ispričala je sagovornica.

Iskustvo o kojem ne može da priča, je nasilje od januara, kada je doživela seksualno nasilje i novu traumu, jer je bila silovana od strane bivšeg partnera.

– Još uvek mi je jako bolno, pogotovo jer je potreslo moju majku – rekla je u suzama.

Iako je od presude prošlo gotovo četiri meseca, Katarinin dželat i dalje nije iza rešetaka, već se slobodno šeta gradom, vidno opasan po okolinu, dok postoji opasnost da povredi još nekoga.

– Za ovo moj nasilnik NIJE osuđen. Na sudu mi je bilo bukvalno zabranjeno da pominjem druge epizode (iako je on lagodno pričao kako sam ja k*va i narkomanka). Osuđen je isključivo za nasilje koje se desilo 9.12.2018. – kada me je premlatio trudnu. Za sve ostalo – nije kažnjen. Većinom jer te nasilna veza uvuče kao paučina, ti živiš za malo njegove nežnosti i nasilnik te psihički obradi tako da nećeš pomisliti da odeš, a kamoli da ga prijaviš. To je jako kompleksna tema. To je osoba koju VOLIŠ – napisala je u jednoj od svojih bolnih ispovesti Katarina Kartašova, žrtva nasilnika koji je još uvek na slobodi.

Katarina sada na svojim profilima na društvenim mrežama, gde ima veliki broj pratilaca, javno priča o nasilju nad ženama i ohrabruje žrtve da prijave nasilje.

Poznati detalji napada na ženu u Zemunu, tukao je partner koji ima 150 krivičnih prijava (VIDEO)

OGLAS

34 Shares
Share via
Copy link