Svet Vesti

Rusija spremna da zatvori gasovod ka Evropi, upozorili na ‘katastrofalne posledice’

gas-pumpa
Foto: Beta/AP/Martin Meissner

Rusija je upozorila na „katastrofalne posledice“ za svetsko tržište u slučaju uvodjenja zapadnog embarga na rusku naftu.

– Potpuno je jasno da će odbijanje kupovanja ruske nafte završiti katastrofalnim posledicama za svetsko tržište – rekao je ruski vicepremijer zadužen za energiju Aleksandar Novak.

Skok cena, rekao je, mogao bi da bude nepredvidljivi i da dostigne preko 300 dolara za barel, čak i više, prenele su ruske agencije.

Prema Novaku nemoguće je brzo zameniti isporuke ruske nafte evropskom tržištu nekim alternativnim izvorom.

– Za to je potrebno više godina i to će biti mnogo skuplje za evropske potrošaće koji će biti glavne žrtve takvog scenarija – upozorio je on.

Cena barela Brent nafte sa Severnog mora u nedelju je stigla blizu 140 dolara oko ponoći po srednjeevropskom vremenu, blizu njenog apsloutnog rekorda od 147,50 dolara dostignutog u julu 2008.

Rusija je „zabrinuta“ razgovorima o mogućem embargo na njenu naftu, „koji podrivaju osnove tržišta, stvaraju nesigurnosti i završavaju velikom štetom za potrošače“, rekao je Novak.

Posle ruskog priznavanja dve separatističke teritorije na istoku Ukrajine u februaru Zapad je takodje zamrzao proceduru sertifikacije gasovoda Severni tok dva koji povezuje Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora.

– Mi imamo potpuno pravo da donesemo sličnu odluku i stavimo naš embargo na isporuke gasa preko gasovoda Severni tok jedan koji prenosi ruski gas ka Evropi i koji je sada popunjen 100 odsto – rekao je Novak.

On je rekao da Rusija za sada nije donela takvu odluku iako je „evropski političari na to guraju sa svojim izjavama i optužbama“.

Izvor: Beta

Uživo: Amerika potpuno zabranila uvoz ruske nafte, gasa i uglja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

22 Shares
Share via
Copy link