Magazin Novi Sad

Zna li neko kolika je gledanost RTV-a? Jer, poklanjamo im 900 miliona dinara

Novim budžetom za 2021. godinu planirana je dodatna pomoć RTV-u u iznosu od 900 miliona dinara.

To je, obrazlažući predloženu dopunu Zakona o javnim medijskim servisima, izjavila ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Ona je rekla da je ovim Zakonom predviđeno da Republika obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa.

Prema njenim rečima, Zakonom je predviđeno da se javni medijski servisi mogu finansirati iz takse, sredstava budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda. Gojković je rekla da je razlog za donošenje dopune Zakona obezbeđivanje dovoljnog izvora sredstava za rad javnih medijskih servisa do kraja 2021. godine kako bi im bilo omogućeno da nesmetano obavljaju svoju delatnost.

Kako je rekla, visina takse od 299 dinara, koja će se naplaćivati od 1. januara, nije dovoljna za redovan rad oba javna medijska servisa Radio televizije Srbije (RTS) i RTV.

Navela je da su, “imajući u vidu da RTS ubira taksu na čitavoj teritoriji Srbije utvrdili da će dodatni prihod od uvećene takse za RTS biti sasvim dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti”. RTV, dodala je, “ostvaruje isključivo prihod od naplate taksi na teritoriji Vojvodine, plus umanjenje od 30 odsto koje se plaća RTS, pa smatraju da to nije dovoljno za obavljanje osnovne delatnosti”.

“Iz tih razloga u budžetu za 2021. godinu planirali smo za RTV dodatna sredstva u iznosu od 900 miliona dinara”, rekla je Gojković.

Pretragom Interneta nismo uspeli da nađemo gledanost RTV-a tokom 2020. godine. POdatak na koji smo naišli, odnosi se na 2018. godinu, a podaci su zaista poražavajući.

Gledanost Informativnog programa Prvog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) je od 13. do 15. jula 2018. godine bila najniža od kada se sprovodi merenje gledanosti, a pojedine emisije te nedelje nije gledao niti jedan gladalac (istraživanja agencije AGB Nielsen Media Research, izvor Voice).

Tokom te nedelje prvi program RTV-a je prosečno imao oko 4.000 gledalaca, što je 0,2 odsto ukupnog vojvođanskog televizijskog auditorijuma.

Izvor: FoNet

Kako se osećaju novinari u Srbiji koji idu samo na naručene konferencije i postavljaju naručena pitanja

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
328 Shares
328 Shares
Share via
Copy link