Magazin Svet

Napravila špil karata bez kralja, kraljice i žandara – zbog rodne ravnopravnosti (FOTO+VIDEO)

Zašto kralj treba da vredi više od kraljice u kartaškim igrama, pitanje je koje je mučilo zaljubljenicu ove vrste igara Indi Melink (23).

Odgovor je pronašla u dizajniranju karata koje na sebi nemaju pol, kako bi razbila predrasude o rodnoj ravnopravnosti.

Ona je diplomirana forenzičarka psihologije, ali i pasionirani ljubitelj karata.

Uz podršku oca odlučila je da raskine vekovnu tradiciju seksualne nejednakosti koja se prožima u špilovima karata. Kako kaže i kroz igru se ipotencira kako se muškarci svrstavaju iznad žena, a to nikako nije dobro.

“Ako imamo ovu hijerarhiju da kralj vredi više od kraljice, onda ta suptilna nejednakost utiče na ljude u njihovom svakodnevnom životu, jer je to samo još jedan način da se kaže -hej, ti si manje važan. Čak i suptilne nejednakosti poput ove igaju i te kako važnu ulogu”, rekla je Indi.

Posle mnogo pokušaja i grešaka, uspela je da redizajnira dobro poznate karte i da slike kralja, kraljice i žandara zameni zlatom, srebrom i bronzom pod nazivom GSB (gold, silver, bronze).

Tako sada u ovom špilu, karte koje vrede 12, 13 i 14 bodova oslikane su sa zlatnim polugama, srebrnim novčićem i bronzanim štitom. Indi je svoju ideju plasirana na društvenim mrežama, a onda se javilo i ozbiljno interesovanje.

“U roku od nekoliko meseci poslala sam oko 1.500 paketa, u Belgiju, Nemačku, Francusku i Sjedinjene Države. Prodavnice igara takođe su pokazale interesovanje, mislim da je ovo odlična ideja”, rekla je ona.

rodno-neutralne-karte

Zatim je napravila anketu među pasioniranim ljubiteljima kartaških igara koji su masovno odgovarali da nisu uopšte obraćali pažnju na rodnu nejednakost.

“Dobro je što razmišljamo o rodnoj neutralnosti. Sjajno je što je jedna mlada žena primetile ove razlike.

Ipak, ne verujem da će uspeti da se generalno promene sve karte i da se postojeća tri znaka izbace potpuno iz upotrebe jer bi to onda i zahtevalo ažuriranje pravila postojećih igara“, rekao je Berit van Dobenburgh, šef holandskog udruženja kartaške igre Bridge, prenosi Noizz.

Deo sveta u kom su jelke i Deda Mraz zabranjeni dobio svoju prvu prodavnicu novogodišnjih ukrasa

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link