Magazin Srbija

Rio Tinto obećava čist vazduh i zdravu prirodu, samo da počnu da vade litijum

rio-tinto-reklama
Printscreen Facebook

Kompanija Rio Tinto započela je novu marketing kampanju povodom otvaranja rudnika litijuma „Jadar“ kod Loznice, a njihov spot emitovan je na „Happy“ televiziji. Ova kompanija predstavlja se kao spasilac planete Zemlje, a u toj njihovoj borbi neophodna im je sabornost srpskog naroda od koga se očekuje da dozvoli eksploataciju litijuma na svojoj teritoriji.

Ekološki aktivisti sugerišu da Rio Tintu u ovoj kampanji svim sredstvima pomaže i sam državni vrh Srbije, s obzirom na to da je video pušten na televiziji koja je veoma bliska aktuelnom režimu.

– Zajedno imamo šansu da sačuvamo planetu – glasi promotivni slogan kojim Rio Tinto poziva građane Srbije da zajedničkim snagama obezbede opstanak naše planete.

Na neverovatno licemerstvo ove kampanje ukazuju ekološke organizacije podsećanjem da se najveća nalazišta litijuma nalaze u Nemačkoj, a ne u Srbiji. Logično je pitanje zašto Nemačka jednom u svojoj istoriji ne podnese istorijsku žrtvu za spas čovečanstva. Tako nešto Nemci duguju ovoj civilizaciji.

 

Reći ću samo da i koka-kola, glavni izazivač dijabetisa i zagadjivač plastikom br.1 ima deda mraza na reklami. A kad je toliko sjajan projekat, eno u Nemačkoj litijuma koliko hoćeš, pa izvol’te.

Posted by Eko straža on Friday, October 8, 2021

Bezobrazluk menadžmenta kompanije i njihovih partnera na vlasti u Srbiji prevršio je svaku meru dobrog ukusa, jer su se u spotu poigrali sa svim žrtvama i palim borcima našeg naroda koji su živote položili u ime slobode.

– Da zaštitimo životnu sredinu. Svetu je potreban… litijum! Upravo tako! Zelene tehnologije, električni automobili, čist vazduh, sve to zavisi od jednog od najznačajnijih ležišta litijuma na svetu, upravo ovde, u Jadru, Srbiji – čita kupljenim glasom narator ove kampanje.

Izvesni geolog Vladisav Erić, koji u spotu predstavlja interese Rio Tinta, empatično se obraća narodu Srbije rečima: „Mi potpuno razumemo vašu zabrinutost za životnu sredinu“.

rio tinto spot 2
Printscreen
rio tinto spot 3
Printscreen

U reklami se navodi kako „Rio Tinto sprovodi detaljne analize da bismo svi bili sigurni da projekat Jadar razvijamo u skladu sa najvišim ekološkim, bezbednosnim i zdravstvenim standardima“.

– Studije koje sprovodimo će razmatrati nadležne institucije i proći će javnu raspravu u kojoj će svaki građanin imati uvid – zaključuje se u video reklami kompanije Rio Tinto.

rio tinto spot 1
Printscreen

Spot se obraća pre svega glasačima stranaka na vlasti, onima koji i dalje imaju poverenja u objektivnost i patriotski osećaj javnih institucija i njenih predstavnika. U situaciji kada se nalazimo na istorijskom maksimumu nepoverenja u sopstvenu državu, kada imamo javne funkcionere i institucije koje služe partijskim interesima, od ovog izmanipulisanog naroda se traži saglasnost da jednoj ozoglašenoj kompaniji pokloni svoje poverenje zarad opstanka planete Zemlje, ni manje ni više.

Svetski zagađivači, kapitalisti koji su u jurnjavi za profitom eksploatisali sve – od deteta do životne sredine – u spašavanju planete trebaju baš pomoć srpskog naroda koji će u tu svrhu ustupiti svoju plodnu zemlju, reke i vazduh kako bi ostatak sveta, navodno, nastavio da postoji. Ovakva kampanja je čist zločin protiv jednog naroda koji će nakon decenija uspavanke zvane PROPAST bez sumnje ustati protiv korporativnog fašizma koji se nameće kao neophodni poredak. Ustaće jer druge opcije nemaju.

Važno je istaći da lokalno življe mesecima unazad preti da se neće mirnim putem pomiriti sa ambicijama Rio Tinta da im uništi prapostojbinu, te da će svojim životima izaći na crtu svima koji pokušaju da otvore rudnik litijuma u njihovom komšiluku. Ovakve stavove podržava veliki broj građana Srbije koji će se u toj borbi pridružiti svojim sunarodnicima. Pitanje je veliko, na čiju će stranu stati vojska i policija kada kucne čas da se odabere smer za budućnost ove zemlje. Na stranu partije i privatnih interesa ili na stranu sopstvenog naroda od koga se u ratnim stanjima očekuje mobilizacija u odbrani države?!

Neka Rio Tinto plaća sitne duše da za male pare prodaju svoj narod. Ono što je važno, to je da rudnik ovog tipa ne sme nastati na teritoriji Srbije. Čini se da je ipak ovo istorijska uloga ove generacije srpskog naroda, jer ukoliko sada prođe jedan ovakav plan, pitanje je da li će biti budućih generacija kojima i onako ostavljamo samo nagomilane dugove i koji se rađaju kako bi bili motači kablova u fabrikama kojima se ponosi napredniji deo Srbije.

Supermen je imao slabu tačku oličenu u kriptonitu. I ovaj naš napredni supermen takođe ima slabu tačku. Ona se zove litijum.

Mašine uskoro u dolini Jadra, vojska i policija biraju – Rio Tinto ili narod Srbije

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link