Magazin Srbija

Rio Tinto menja dinamiku projekta „Jadar“, odložen početak proizvodnje

rio tinto
Foto: REUTERS/David Gray

Kompanija Rio Sava Exploration je saopštila da je Rio Tinto, „zbog kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje“, revidirao dinamiku realizacije projekta „Jadar“.

„Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine (prethodno je bilo planirano za 2026. godinu)“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da Rio Tinto ostaje posvećen razvoju Projekta “Jadar” i „prepoznaje da u daljem napredovanju projekta moramo slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana“.

Istaknuto je da će Rio Tinto iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu, prenosi N1.

Dobijanje odobrenja o eksplatacionom polju je neophodan uslov da Rio Tinto formalno podnese Vladi Srbije Studije procene uticaja na životnu sredinu, koje će uključivati javne konsultacije, piše u saopštenju.

„Studije procene uticaja na životnu sredinu ključne su u proceni i definisanju mera za ublažavanje potencijalnih uticaja na životnu sredinu. Izrada Studije izvodljivosti se nastavlja, a završetak se revidira na osnovu ponovo procenjene dinamike realizacije projekta“, saopštila je kompanija.

U saopštenju se navodi i da Rio Tinto ostaje posvećen poštovanju najviših ekoloških standarda i razvoju Projekta „Jadar“ na održiv način, u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i svim važećim zakonima i propisima Republike Srbije i Evropske unije.

Ukoliko nema Prostornog plana, ne postoji obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti

Izvor: N1

14 Shares
Share via
Copy link