Magazin Srbija

REM: Postupak protiv Željka Mitrovića zbog ozoniranja, rijaliti program samo noću

Zbog scena ozoniranja krvi u “živom” programu, Regulatorno telo za elektronske medije je prekjuče doneo odluku da pokrene postupak protiv vlasnika TV Pink Željka Mitrovića.

– Dalji ishod videće se nakon sazivanja redovne sednice, na koju mora da dođe i druga strana da se o tome izjasni, nakon čega će i Savet raspravljati i doneti odluku. Ovo nije moj stav, mislim da je i ovim postignuto mnogo. Pokretanje postupka će dobiti na značaju tek ako bude izrečena mera protiv TV Pink. A ovakve odluke umnogome uvek zavise od sastava Saveta, i stavova njegovih članova – kaže za Danas profesor Slobodan Cvejić, jedan od novoizabranih članova REM-a.

On je ovih dana, zajedno sa koleginicom Juditom Popović, podržao građansku inicijativu za izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima, koje predviđaju ograničavanje emitovanja rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

U predlogu stoji zahtev da se emitovanje rijalitija ograniči na termin od 23 časa do 6 sati ujutru i tri sata tokom dana. Iako su i Cvejić i Popović podržali taj predlog, oni sami su podneli zahtev da vreme emitovanja bude samo u noćnom terminu, od 23 do 6 časova, jer kako navodi, nepotrebna su i ta tri sata tokom dana.

– Nisam za potpuno ukidanje te vrste programa, ne možete da ukinete rijaliti koji postoji svuda u svetu, već 40 godina kao tip emisije. Istovremeno, REM nema ulogu cenzora, on bi samo trebalo da bude zaštitnik interesa javnosti – dodaje Cvejić.

On navodi da REM ima dovoljno zakonskih ovlašćenja da može tu stvar da reguliše.

– Od 2015. postoji preporuka za emitere rijaliti programa, ali je ona neobavezujuća, a naš zahtev je bio da se preporuka pretvori u pravilnik, kako bi na osnovu njega mogle da se izriču mere – kaže Cvejić.

Kako objašnjava, REM može da izrekne opomenu, koja se nigde ne knjiži i zapravo nema implikacije, zatim upozorenje koje se beleži. Ukoliko se u kratkom roku učini isti prekršaj, on povlači sledeću sankciju, koja je zabrana emitovanja programa i konačno oduzimanje dozvole. Kako iz toga Cvejić zaključuje, može se reći da REM ima veliku moć. Ipak, broj izrečenih opomena je izuzetno mali, a to telo se teško odlučuje na teže sankcije.

– Sećate se da je bilo prijava prošle godine zbog čina oralnog seksa u nekom rijalitiju. To je jedna od retkih situacija gde je REM uopšte nešto uradio povodom toga, izrekao je opomenu, a to je najblaži mogući čin. A tamo sede ljudi koje su za članstvo u Savetu predlagali, na primer, Udruženje za zaštitu prava dece, predstavnici verskih zajednica, udruženja novinara… I svi zajedno su doneli takvu odluku. Tako da je svaka sledeća situacija i pokretanje postupka neizvesno – kaže Cvejić.

Ipak, on ne smatra da članovi Saveta, uprkos takvim odlukama, trpe ikakav politički pritisak.

– Političkih pritisaka nema, ali ima uticaja. On se prepozna kroz neku samocenzuru, to što neko prepoznaje podudarnost između svojih ličnih interesa i interesa neke političke opcije – navodi Cvejić. Ipak, dodaje da u trenutnom sastavu REM-a ima uslova da se izgradi kapacitet i volja da se nekim negativnim pojavama i kršenju zakona stane na put.

Izvor:

Metod Željka Mitrovića za ozonizaciju krvi nije samo glup nego i opasan

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

221 Shares
221 Shares
Share via
Copy link