Lifestyle

Razotkrivamo o Merilin: Šta se krilo ispod podignute leve obrve ?

„Sebična sam, nestrpljiva i nesigurna. Grešim, često sam izvan kontrole i ponekad me je teško trpeti. Ali, ako me ne možeš podneti u mom najgorem izdanju, onda me ne zaslužuješ ni kad sam najbolja“ – M. M.

I danas, pedeset i pet godina nakon smrti, plavokosa heroina podignute leve obrve Merilin Monro, podjednako intrigrira. Njen život pratile su brojne kontroverze. O njenoj smrti spekuliše se i danas.

Bila je hodajući seksipil, Kenedijeva ljubavnica, ali i skromna devojka „iz komšiluka“ koja se tokom kratkog života borila sa depresijom i surovim Holivudom.

Ovo su samo neke od činjenica iz života M.M. o kojima se nakon njene smrti pisalo.

Detinjstvo u tuđim porodicama

Tokom odrastanja, Merilin (rođena kao Norma Džin Mortenson) je bila smeštena u jedanaest hraniteljskih porodica. Otac ju je ostavio, a majka Gledis je ubrzo nakon porođaja zatvorena u bolnicu za mentalno obolele osobe. Takođe, provela je više od godinu dana u sirotištu u Los Anđelesu, nakon čega se selila po domovima za nezbrinute.

merilin-mlada

Radnica u fabrici za avio-delove i padobrane

Jedan od njenih prvih poslova bio je u fabrici za avio delove i padobrane. Merilin je nanosila boju na delove aviona, a padobrane je proveravala kada su to zahtevali od nje. Ovde se zadržala vrlo kratko, jer je ubrzo pozvana da radi kao model u lokalnom modnom časopisu.

Prvi put se udaje u 16-oj

Zavodljiva glumica tri puta je rekla sudbonosno “DA”.

Prvi put se udaje dve nedelje nakon proslave svog šesnaestog rođendana za Džejmsa Doertija, radnika u fabrici aviona. Brak je trajao četiri godine.

Iz hrišćanstva u judaizam

Merilin je rođena u hrišćanskoj porodici i sve do udaje za dramaturga Artura Milera 1956. bila je hrišćanka. Nakon udaje, zbog njega je prešla u judaizam.

Na naslovnici 1. Plejboja

M. M. je bila prvi slatkiš magazina Plejboj objavljenog 1953. godine. Naime, 1949. plaćeno joj je 50 dolara da pozira gola. Tu fotografiju je otkupio Hju Hefner za 500 dolara i stavio je na naslovnicu prvog Plejboja. M.M. je priznala novinarima da je ona na fotografiji i da je pozirala nepoznatom fotografu nekoliko godina ranije, jer joj je bio potreban novac da preživi. Kada ju je novinar pitao šta nosi u krevetu, odgovorila je: “Šanel broj 5”. Kada su je pitali šta je imala na sebi tokom snimanja, odvratila je: “Radio”.

merilin-u-crvenoj-haljini

Volela je da bude gola

Obožavala je da bude naga. Pred ženskim osobljem, šminkerkama i frizerkama konstatno je išla gola. Davala je intervjue potpuno gola, a često je izlazila napolje samo u crnom mantilu ispod čega nije imala ništa obučeno.

Njene organe su nakon smrti odmah uništili

Već decenijama se spominju razne teorije zavere oko njene misteriozne smrti. S obzirom na njena prijateljstva i veze sa uticajnim ljudima, pre svega američkim predsednikom Kenedijem i njegovim bratom, mnogi su njeno samoubistvo tumačili kao ubistvo naručeno “sa vrha”.

Ono što potkrepljuje ovu teoriju je i priča da su mnogi njeni organi (sem jetre) bili već uklonjeni i uništeni kada su pogrebnici došli da urade autopsiju.

Bila je vrhunska kuvarica

Mnogi izvori navode kako je legendarna glumica bila sjajna kuvarica. Volela je hranu, a neki njeni recepti su smatrani veoma komplikovanim čak i za profesionalne kuvare. Njen riblji specijalitet poznatiji kao “bouillabaisse” bio je najomiljeniji među njenim prijateljima. Grupa pisaca je za “Njujork tajms” htela da objavi recept za njen specijalitet, a koliko je bio komplikovan najbolje govori činjenica da im je samo za nadev bilo potrebno dva sata da napišu sastojke.

Imala je nekoliko plastičnih operacija

Nema sumnje da je M.M. bila zadivljujuće lepa žena, ali da li ste znali da je imala estetske korekcije na svom licu? Naime, ova filmska diva je imala male hirurške zahvate na vrhu nosa i na bradi u koju joj je stavljen implant hrskavice u 24-oj godini, otkriveno je u njenim lekarskim kartonima koji su prodati na aukciji prošle godine. Za operaciju brade odlučila se nakon što je načula da je zovu “čudo bez brade“. U nekoliko dokumentaraca o njenom životu navodi se kako je Merilin bila jedna od prvih osoba u svetu koja je tečnim silikonom povećala grudi. Čak je I njena prijateljica Rozemari Ekerslej izjavila da su joj grudi bile inficirane, najverovatnije zbog injekcija tečnog silikona.

merilin-portret

Pomogla je Eli Filcdžerald

Slavnoj džez pevačici Eli Filcdžerald pomogla je na početku njene karijere tako što je insistirala da vlasnik jednog bara zaposli Eli, iako on nije bio oduševljen tom idejom zbog njene rase. Merilin je bila ubedljiva i obećala je da će sedeti u prvom redu nedelju dana dok Eli nastupa. Gazda je znao da će mu to privući goste i doneti reklamu o kakvoj sanja, tako da je Eli je uskoro počela sa radom. Nakon ovih nastupa karijera džez ikone je krenula uzlaznom putanjom.

“Bila je zanimljiva i neobična žena, korak ispred svog vremena. A toga ni sama nije bila svesna”, izjavila je Eli Filcdžerald

Pre smrti želela je ponovo da se uda

Malo pre smrti (1962) želela je da se ponovo uda za svog drugog supruga sportistu Džoa Dimađia. Nakon njene smrti, Džo je svake tri nedelje slao tuce crvenih ruža na njen grob, kao gest večne ljubavi.

Za razliku od druga dva muža nikada novinarima nije pričao o njoj i nije se više ženio.

merilin-na-snimanju

Bila je visoka 166 cm

Iako je u filmovima izgledala visoko, noseći visoke potpetice gotovo uvek, istina je da je glumica bila visoka svega 166,62 cm. Na tu visinu imala je 53,5 kg i nosila je cipele broj 38, 39.

Imala je problem sa pamćenjem tekstova

Jedna od stvari koja je Merilin pravila veliki problem u karijeri je to što je teško pamtila svoje delove teksta na snimanjima filmova. Ona je uvek imala glumačkog mentora pored sebe koji bi joj pomagao. Jedan od njih je čak bio plaćen više nego sama Merilin za ulogu u filmu. Veliku muku zadavalo joj je i mucanje, iako se ono na prvo slušanje nije primećivalo. Ovaj problem nikada nije prevazišla I u nekoliko navrata joj je zadavao glavobolje. Zahvaljujući logopedu, naučila je tehnike disanja kojima je uspela da svede mucanje na minimum i da dobije prepoznatljivu senzualnu boju glasa.

Nije imala skupoceni nakit

Suprotno njenom statusu glamurozne dive, M.M. nikada nije imala nakit ili odeću koja je vredela mnogo. Sva njena garderoba i sav njen nakit na slikanjima i na pojavljivanjima u javnosti su bili pozajmljeni specijalno za te prilike. U svojoj kolekciji nakita imala je svega nekoliko poklonjenih dijamanata.

Volela je da čita

Uzimali su je zdravo za gotovo, verujući da osim seksipila ne poseduje druge kvalitete. Svesna šupljina u svom obrazovanju, učila je i čitala kad god bi imala vremena za to. Prema aukcijskoj kući koja je 1999. godine rasprodala glumičinu ostavštinu, u ličnoj biblioteci M.M. bilo je više od 400 knjiga na čijim koricama su bila imena velikana poput Tolstoja, Dostojevskog, Ficdžeralda, Kamija, Dž. Džojsa… Takođe, volela je da piše pesme od kojih su mnoge objavljene u “Fragments”: Poems, Intimate Notes, Letters”. Pisala je kad god je mogla i nije joj bilo bitno da li će stihove zapisati u svoj rokovnik ili na parče pohabanog papira, samo je htela da svoje misli odmah prenese na papir.

Zašto se zapravo ložimo na Bukovskog?

 

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

45 Shares
Share via
Copy link