Magazin Srbija

Bojan, ratni vojni invalid, živi u bedi sa bolesnom majkom u kući bez struje

bojan sa majkom
Foto: S. Tasić/Telegraf

Bojan Jovančić je ratni vojni veteran i invalid, koji živi u strogom centru Niša u bedi. Ovaj Nišlija, koji se dobrovoljno javio za odbranu Kosova i Metohije pre 22 godine, razboleo se i trajno je nesposoban za rad usled povreda zadobijenih tokom bombardovanja.

Bojan dane provodi na lečenju i živi sa bolesnom majkom Mirjanom, u kući bez struje.

– Ne mogu ni da se okupam i odem kod lekara kao čovek na pregled, jer nemamo struju. Poslednjih godina veoma teško održavamo higijenu, jer bez struje to je u našim uslovima nemoguće. Imamo plinsku bocu, tu grejemo vodu, ispržimo nešto za ručak i to je to. Sa prvim mrakom, bauljamo po kući, snalazeći se teško, jedva preživljavajući – kaže Bojan.

– Invalid sam sa preko 70 odsto nesposobnosti, preživljavam sa majkom u stanu punom vlage i bez mogućnosti da išta po tom pitanju promenimo i pored silnih pokušaja – dodaje.

On dodaje i da je bio tenkista i pripadnik 211. oklopne brigrade iz Niša, koja je sve vreme rata bila raspoređena na Kosovu i Metohiji.

U jednom od naleta NATO aviona, projektil su pali blizu tenka gde je Bojan stajao. Kamenje i geleri pogađaju ga u leđa, a zbog neadekvatne medicinske pomoći koja mu je tada pružena, veoma brzo posle završetka rata počeće Bojanova borba za život, koja i danas traje zbog bolesti koje su mu dijagnostifikovane.

– Imam emboliju pluća, ožiljak na plućnom krilu 5 cm, na drugom 1,5. Čitav stomak mi je rasečen, jer mi je pukla vena u stomaku, imao sam dva ugruška krvi, operaciju. Stalno moram da idem kod lekara, jer imam trombofiliju, tj.veliku sklonost ka zgrušavanju krvi – kaže Bojan.

Majka je stara, bolesna, polomila je nogu, ruku, boluje od osteoporoze, otežano se kreće, uz pomoć štaka.

– Prošle zime, majku je zahvatio plamen sveće, te je zadobila i opekotine – kaže Bojan.

Svi koji žele da pomognu mogu to da urade na sledeći način.

Post net uplate 062 175 52 36

Dinarski račun 200-124455049-97

Devizni račun 200-124454832-69

Iban RS: 35200000012445483269

Izvor: Telegraf 

Korona virus, siromaštvo i solidarnost: Pekari koji širom Srbije dele besplatan hleb i peciva

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link